Kweekvlees is niet duurzamer dan ‘gewoon’ vlees

Onderzoek toont aan dat kweekvlees toch niet zo milieuvriendelijk is als gedacht.

Kweekvlees niet duurzaam - Kweekvlees is niet duurzamer dan 'gewoon' vlees
Getty Images

We zijn inmiddels bekend met het feit dat de vleesindustrie verre van milieuvriendelijk is. Het voer van de dieren kost veel water en neemt ongekend veel ruimte in beslag. Daarnaast stoten de dieren via hun mest flink wat methaan uit; een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Kweekvlees – vlees dat wordt geproduceerd in een lab uit enkele dierlijke stamcellen – moet de oplossing zijn van dit probleem. Nieuw onderzoek meldt echter dat kweekvlees eigenlijk helemaal niet duurzamer is dan ‘gewoon’ vlees.

Kweekvlees verbruikt meer energie dan de vleesproductie

Onderzoekers van de Universiteit Oxford, uit het Verenigd Koninkrijk, melden nu namelijk dat kweekvlees veel meer energie verbruikt dan de vleesindustrie. Een van de onderzoekers, John Lynch, vertelt aan Scientias.nl dat het nog helemaal niet duidelijk is of kweekvlees belangrijke voordelen heeft voor het klimaat omdat ‘het onduidelijk is hoe kweekvlees op grote schaal geproduceerd gaat worden.’ Een grote kans dat daar namelijk energie voor nodig is. Behoorlijk wat energie. ‘Zolang die energie niet duurzaam is, kan kweekvlees dus óók gewoon een bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde,’ zegt Lynch tegen de wetenschappelijke website.

Is CO2 of methaan schadelijker voor het milieu?

Wat er volgens de onderzoekers vooral mis gaat, is dat er onvoldoende onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende broeikasgassen. Raymond Pierrehumbert legt in het artikel op Scientias.nl uit dat methaan en CO2 vaak door elkaar worden gehaald. ‘Een ton methaan heeft een veel groter opwarmend effect dan een ton CO2, maar methaan blijft maar zo’n twaalf jaar in de atmosfeer hangen, terwijl CO2 millennia lang zich ophoopt in de atmosfeer.’ Dat betekent dat de schade van methaan minder kan worden, als methaan over de loop van de jaren minder wordt uitgestoten. Kweekvlees is hier een goed middel voor, omdat ‘echte’ koeien en hun mest hiervoor overbodig zijn.

Maar hier moeten dus wel kanttekeningen worden geplaatst. Pierrehumbert: ‘Hoewel het beperken van de methaanuitstoot heel goed zou zijn – en een belangrijk onderdeel is van het klimaatbeleid – kan het vervangen van dat methaan door CO2 (door de uitstoot van niet duurzame energie - red.) op lange termijn echt vernietigende consequenties hebben.’

Onderzoek bewijst: kweekvlees is niet per se duurzaam

De onderzoekers keken naar de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van vlees van drie verschillende consumentenscenario’s. Het eerste is gebaseerd op een hoge constante consumptie van vlees, de tweede volgt diezelfde hoge consumptie voor honderd jaar en daalt dan flink. In het derde scenario wordt er uitgegaan van eerst een gemiddeld gebruik van vlees (vergelijkbaar zoals deze nu is), gevolgd door een piek waar men veel vlees eet, en dan gevolgd door een sterke daling tot datzelfde gemiddelde als eerst. Deze informatie werd vergeleken met de uitstoot van vier verschillende manieren waarop kweekvlees kan worden geproduceerd.

‘De klimaatimpact van de kweekvleesproductie is afhankelijk van in hoeverre we gebruik kunnen maken van duurzame energie en de efficiëntie van het kweekproces,’ aldus Lynch in het interview.

‘Je kunt natuurlijk niet precies voorspellen hoe kweekvlees in de toekomst geproduceerd gaat worden.'

Professor Mark Post, de wetenschapper achter het succes van kweekvlees reageert echter sceptisch op het interview: ‘Je kunt natuurlijk niet precies voorspellen hoe kweekvlees in de toekomst geproduceerd gaat worden. In het onderzoek wordt er vanuit gegaan dat er in de toekomst niet duurzame energiebronnen aan de productie te pas komen, maar er is niets dat kan bewijzen dat er in de toekomst geen gebruik wordt gemaakt van zonne-energie en dergelijke, net als dat het niet bewezen kan worden dat er in de toekomst wel gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen. De veeteelt kan echter niet veel veranderen dat koeien methaan uitstoten. Het blijft namelijk een essentieel fermentatieproces in de maag van de koe. En eerlijk gezegd lijkt het me heel logisch dat er in de toekomst veel meer gebruik gemaakt gaat worden van duurzame energiebronnen.’

Kortom: de vleesindustrie is volgens het onderzoek van Oxford University slecht voor het milieu door de uitstoot van de broeikasgas methaan, maar kweekvlees kan in de toekomst door gebruik te maken van niet duurzame energie, ook zorgen voor de uitstoot van CO2. En van de twee kwaden is CO2 het aller slechtst voor het milieu. Echter geeft Mark Post terecht aan dat bij de productie van kweekvlees duurzame energie ook een optie is.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Duurzame dinsdag