6 verschillende soorten zout en wat je er mee doet

Zout, zouter, zoutst. Wissel eens af en proef de verschillen.

soorten-zout-himalayazout-zeezout
Svetlana_AngelusGetty Images

Zout. In alle soorten en maten verkrijgbaar. Een snufje hier, een theelepeltje daar. Zout zorgt er soms gewoon voor dat het eten naar een hoger level getild wordt. En zo makkelijk om je gerecht mee af te maken. Maar wanneer moeten we welk zout gebruiken? Wij hebben hier de meest voorkomende soorten zout op een rijtje gezet.

Tafelzout

Het meest gebruikte zout en ook het meest bewerkt. Vrijwel alle sporen van mineralen worden eruit gehaald. En antiklontermiddel en flink wat jodium worden toegevoegd. Dit wordt gedaan omdat mensen anders veel te weinig jodium binnen krijgen. Op de lange termijn kan dat klachten als gewichtstoename en obstipatie met zich meebrengen . De hoeveelheid jodium in zout verschilt overigens per land. Dit ligt aan de hoeveelheid jodium die van nature in de grond zit. In Nederland is dit maar weinig, waardoor het ook niet in natuurlijke producten terechtkomt. In landen waar meer jodium in de grond zit, is de regelgeving minder streng op het toevoegen ervan.

Zeezout

Zeezout lijkt chemisch gezien op tafelzout. Wel behoudt hij zijn mineralen en afhankelijk van waar het zout gewonnen wordt kan het sporen van natrium, ijzer en zink bevatten. Zeezout komt zoals de naam al aangeeft uit de zee of uit zoutwatermeren. Als je dit water verdampt blijft er zout over. Perfect om je gerecht net even een oppepper te geven. Gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt om de hoek.

Hoeveel is een snufje zout? >

Kosher zout

Net even wat vlokkeriger en grover dan normaal tafelzout. Door zijn grove structuur is het een goede keus om vlees mee te kruiden. Ook het perfecte zout om je eten mee te besprenkelen op de salt bae manier. Hij heeft zijn naam te danken aan de manier waarop hij gebruikt wordt. Namelijk het koosjer maken van vlees. Verder wordt deze soort zout vooral in Noord-Amerika gebruikt.

Himalayazout

Zout wordt niet alleen direct uit de zee gewonnen, maar ook vanuit de bergen. Zeewater wat vroeger tegen de bergen aan klotste en nu opgedroogd is, wordt ook wel steenzout genoemd. Himalayazout is een van de puurste zoutsoorten ter wereld. Het wordt met de hand gewonnen uit de zoutmijnen van het Himalayagebergte in Pakistan. Zijn kleur kan verschillen van wit tot donker roze en bevat daarnaast mineralen als kalium, calcium, magnesium en ijzer. Deze zijn wel in zulke kleine hoeveelheden aanwezig dat ze niet meer gezondheidsvoordelen bieden dan zee- of tafelzout.

Zwart hawaiiaans zout

Ook wel bekend als lavazout. Het zout wordt uit het vulkanische gebied in Hawaii gehaald en heeft zijn kleur te danken aan toevoeging van actieve kool van de vulkaan. Het zout wordt gebruikt bij het afmaken van varkensvlees en vis. Ondanks het feit dat ook in dit zout meer mineralen aanwezig zijn, is die hoeveelheid te klein om er voordeel van te hebben.

Te veel zout toegevoegd? Zo red je de maaltijd >

Fleur de sel

Het duurste zout onder de zoutsoorten. Fleur de sel, oftewel de zoutbloem. De grote trots van het schiereiland Guérande in Frankrijk. Om deze zoutsoort te kunnen oogsten laat de boer tijdens springvloed zeewater van de Atlantische oceaan via een luik een groot reservoir binnenstromen. Vanuit hier wordt het water van diepe naar ondiepe bassins geleid. Dit duurt een paar weken. Door de zon en wind verdampt het water en wordt het steeds zouter. Na een tijdje ligt er een dun vliesje op het water. Dit wordt er met de hand vanaf gehaald en dat is een ongelofelijk tijdrovend en lastig klusje. De zoutboer wint maar een gram zout per vierkante meter. Vandaar dat je er nogal wat geld voor neerlegt. Het zout wordt niet gewassen, maar is ongeraffineerd en zonder toevoegingen een natuurproduct.

Kaliumzout

Het is belangrijk dat je niet te veel zout toevoegt aan gerechten. Dit kan namelijk leiden tot allerlei gezondheidsproblemen zoals een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Vind je het moeilijk om minder zout te eten? Probeer dan eens kaliumzout. Hierin is een deel van de natrium, de veroorzaker van de problemen, vervangen door kalium. Kalium heeft juist een positieve werking op je bloeddruk. Dankzij dit zout kun je evenveel blijven gebruiken, maar krijg je minder natrium binnen. Een nadeel aan kaliumzout is dat het een stuk bitterder is dan andere soorten zout.

La Baleine Essentiel

Een lekkerder natriumarm alternatief is La Baleine Essentiel. Het zoutmerk oogst zijn zout al sinds jaar en dag in de Camargue, een enorm beschermd natuurgebied in Zuid-Frankrijk. In grote bassins wordt niet alleen natrium geoogst, maar ook magnesium, kalium en calcium - mineralen die in zout zitten. In La Baleine zit minder kalium, dat de bittere smaak van kaliumzout veroorzaakt, en is gezocht naar een betere balans tussen de genoemde mineralen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat