THT, TGT: wat betekent een houdbaarheidsdatum nou écht?

Niet alles hoeft direct de prullenbak in.

houdbaarheidsdatum-tht-tgt-datum
mrtom-ukGetty Images

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Net wanneer je zin hebt in een glas jus d’orange, is de fles over de datum. Toch maar weggooien, want we worden liever niet ziek. Maar is dat wel altijd nodig?

THT

Er zijn twee verschillende soorten houdbaarheidsdatums die op producten staan. De eerste is een THT-datum. THT staat voor ‘tenminste houdbaar tot’, en wordt gebruikt op producten die niet snel bederven. Dit betekent dat wanneer zo’n product over de datum is, het niet per se bedorven is en dus niet zomaar weggegooid hoeft te worden. De houdbaarheidsdatum verwijst hier namelijk naar de kwaliteit, niet de voedselveiligheid. Na de THT-datum kan de geur, smaak en kleur van een product veranderen, maar kun je het nog gewoon eten. Het is misschien wel minder lekker.

Zintuigen

Er zijn THT-producten die op een geven moment wel onveilig worden om te eten. Omdat ze al wel over de datum zijn die op de verpakking staat, is het soms moeilijk om te bepalen of iets nog veilig is. Om hierachter te komen kun je het beste je zintuigen gebruiken. Ruikt het product anders dan normaal? Dan is het is het waarschijnlijk over de datum en kun je het beter weggooien. Hetzelfde geldt voor de smaak en het uiterlijk van het product.

TGT

Dan zijn er ook nog producten met een TGT-datum. Deze bederven normaal gesproken snel. Als deze producten over de datum gaan, moeten ze ook echt weggegooid worden. Na de houdbaarheidsdatum kunnen er namelijk bacteriën in groeien die gevaarlijk zijn om te eten. Vaak kun je deze niet proeven, zien of ruiken. Als je TGT-producten invriest, kun je de houdbaarheid wel verlengen.

Bron: Voedingscentrum

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat