Glutenvrij bakken? Dit zijn de beste meelsoorten

Voor ieder baksel het beste meel.

glutenvrij-bakken-meel-brood
Westend61Getty Images

Rijstmeel, boekweitmeel, tijgernotenmeel... en zo kennen we er nog wel een stuk of tien. Alsof glutenvrij eten nog niet moeilijk genoeg is. Welk meel gebruik je nou waarvoor? Wij geven je het beste meel voor elk baksel.

Brood met boekweitmeel

Bij het bakken van brood kun je het beste voor boekweitmeel gaan. Het heeft een nootachtige smaak en is rijk aan vezels en andere voedingsstoffen. Hierdoor bak je een stevig brood waarvan je sneller vol zit. Boekweit is van zichzelf glutenvrij, maar kan tijdens de productie wel in contact komen met tarwe. Daarom is het belangrijk om het label altijd goed te bekijken zodat je zeker weet dat het glutenvrij is.

Koekjes met sorghummeel

Koekjes bakken zonder gluten is nog best een uitdaging, want veel glutenvrije meelsoorten zorgen ervoor dat ze als zandkoek uit elkaar vallen. Gebruik daarom sorghummeel. Rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels houdt dit meel de boel netjes bij elkaar.

Muffins met tijgernotenmeel

Hét meel voor muffins (en andere zoete baksels) is tijgernotenmeel. Dit is namelijk zoeter dan andere glutenvrije meelsoorten. Extra voordelig, want je hoeft daarom minder suiker toe te voegen. Dan is één muffin meer eten ook niet zo erg meer.

Cake met rijstmeel

Naast tijgernotenmeel is rijstmeel ook heel geschikt voor het bakken van cake. Deze meelsoort zit bomvol eiwitten, waardoor je een stevige, nootachtige cake bakt. Wel is het belangrijk het meel te mengen met een andere meelsoort, anders wordt de cake te nat.

Pannenkoeken met teffmeel

Pannenkoeken als ontbijt? Als je voor het bakken van pannenkoeken teffmeel gebruikt, kun je daar de rest van de dag op vooruit. Teffmeel bevat namelijk veel eiwitten en heeft daarnaast een hoog calcium en vitamine C gehalte. Een echte krachtpatser dus. Ook dit meel moet je mengen met een andere meelsoort, anders wordt het beslag te zwaar.

Pizzabodem met maismeel

Je kunt pizza een beetje gezonder én lekkerder maken door maismeel te gebruiken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat maismeel mogelijk de kans op aderverkalking en dus hartproblemen tegengaat. Daarnaast wordt de bodem zachter, voller van smaak en krijgt het mooie gele kleur.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Brood bakken