Zijn natuurlijke zoetstoffen beter dan tafelsuiker?

Of moeten we niet alles voor zoete koek slikken...

suikervervanger-suiker-zoetstof-stevia
Peter DazeleyGetty Images

Stevia, agavesiroop, kokosbloesemsuiker: de kans is groot dat je ten minste één van deze producten in de kast hebt staan, want suiker is nou eenmaal slecht voor je. Je kunt het beter door een van die natuurlijke zoetstoffen vervangen. Of niet?

Gezonder

Slecht nieuws voor de zoetekauwen onder ons. Natuurlijke zoetstoffen zijn niet de oplossing. De meesten verschillen bijna niet van gewone, witte tafelsuiker. Ondanks het feit dat de suikervervangers andere eigenschappen hebben dan suiker, zijn ze niet per se gezonder. Alle soorten suiker worden in het lichaam namelijk op dezelfde manier verwerkt. Wel hebben ze zo hun eigen kwaliteiten.

Agavesiroop

Agavesiroop zou beter zijn dan tafelsuiker, omdat het zoeter is, waardoor je er minder van hoeft te gebruiken. Ook zou de siroop een lagere glycemische index hebben. Dit houdt in dat wanneer je deze suiker eet, je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt dan wanneer je gewone suiker eet. Desondanks bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose. Wanneer je dit veel gebruikt, kan het leiden tot overgewicht en hartkwalen.

Honing

Ook van honing wordt beweerd dat het gezonder is dan gewone suiker, omdat het vitaminen en mineralen bevat én een antibacteriële werking heeft. Helaas zijn deze stoffen in zulke lage hoeveelheden aanwezig, dat het in verhouding met de suiker maar weinig effect heeft.

Kokosbloesemsuiker

Verspil vooral je geld niet aan deze dure suikervervanger, hij is het namelijk niet waard. Kokosbloesemsuiker zou, net als agavesiroop, een positief effect hebben op je glycemische index, maar hier is te weinig onderzoek naar gedaan om dat te bewijzen. Daarnaast heeft deze suiker een hoog aantal calorieën.

Stevia

Stevia is een uitzondering op de regel tussen al deze natuurlijke zoetstoffen. Het bevat namelijk geen calorieën en je hebt er maar een klein beetje van nodig. Je zou misschien denken dat dit dan de perfecte suikervervanger is. Helaas is dit qua smaak niet het geval, want veel mensen ervaren ‘m als bitter.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat