5 tekenen dat je ingevroren eten niet meer goed is

Invriezen is handig, maar niet álles blijft even goed in de vriezer naarmate de tijd verstrijkt.

diepvries-eten-bedorven
Neil Langan UkGetty Images

O, wat zijn we blij met onze vriezer als we weer eens veel te veel hebben gekookt of wanneer we op vakantie gaan en de koelkast nog vol staat. Maar niet álles blijft even goed in de vriezer naarmate de tijd verstrijkt.

Zo kon je al lezen dat melk bijvoorbeeld maar vier tot zes weken goed blijft in de vriezer. Maar wanneer weet je nu echt of iets nog goed is om te eten of niet? De volgende vijf tekenen geven aan dat het misschien verstandig is om je ingevroren eten in de kliko te mikken. Je hoeft er namelijk heus niet van te eten om daarachter te komen.

1. Vriesbrand

Kleine sneeuwvlokken in je zipper of tupperware. Wat is er aan de hand? Vriesbrand. Watermoleculen kruipen, doordat ze in contact zijn gekomen met lucht, uit het eten en veranderen in ijskristallen. Grote kans dat je rode steak veranderd is in een grijze steak en je varkenshaas eerder bruin is dan roze. Het eten is dan misschien nog wel veilig om te eten, maar het verliest wel z’n textuur en smaak. Zo droog eet je het liever niet meer.

2. Dofheid

Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z’n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.

3. Lekkage

Liggen er sappen, voornamelijk rozige, vleesachtige sappen onderin je vriezer? Slecht teken. Waarschijnlijk is je vriezer onopgemerkt wat opgewarmd en is er iets ontdooid. Let op: alles wat met deze sappen in aanraking komt, kan bederven. De enige oplossing? Je hele vriezer grondig schoonmaken en dat wat eventueel lekt, weggooien.

4. Vieze geur

Waarschijnlijk ontdek je deze geur pas als het product ontdooid is. Vooral voor vlees en vis geldt: als het stinkt, is het bedorven. Waag je er dan maar niet meer aan. We hebben natuurlijk geen zin om ziek te worden.

5. Kleverig of slijmerig

Weet je niet zeker of iets nog te eten is? Check de textuur van het product. Hier merk je al gauw aan of het nog veilig is om te eten. Want iets eten dat kleverig of slijmerig is, dat is meestal geen goed idee.

Bron: The Kitchn

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat