Is cafeïnevrije koffie beter dan gewone koffie?

Of drinken we voor niks dat slappe bakkie...

Top view of woman sitting by the window in coffee shop enjoying the warmth of sunlight and drinking coffee
d3signGetty Images

Van decaf koffie staan we meestal niet echt te springen. Een andere smaak, andere geur én het mist het belangrijkste ingrediënt van koffie: cafeïne. Dus brandt bij ons de vraag: heeft zo’n slappe bak eigenlijk wel zin? Of is een kop cafeïnevrij wel echt de gezondere optie?

Decaf

Allereerst: wat is decaf nou eigenlijk? Voor veel mensen is het beter bekend als cafeïnevrije koffie. Deze benaming is overigens niet echt geschikt, omdat de koffie niet helemaal vrij van cafeïne is. Na het decafeïneren van koffiebonen blijft er ongeveer 0,1% cafeïne over.

Gezondheidsvoordelen

Als je gaat kijken naar koffie en de gezondheidsvoordelen ervan, valt op dat de meeste ontstaan door cafeïne. Deze stof zorgt ervoor dat je je energieker voelt en verbetert je alertheid, motivatie en geheugen. Decaf koffie bevat veel minder van deze stof, dus je zult er ook niet deze gezondheidseffecten van ervaren. Wel bieden zowel decaf als gewone koffie gezonde antioxidanten en kunnen ze de kans op diabetes type 2 verlagen.

Zien: deze heerlijk romige koffie is dé trend deze lente en zomer

Gezondheidsnadelen

Cafeïne veroorzaakt ook een aantal nadelen voor de gezondheid, die vooral ontstaan wanneer iemand te veel koffie drinkt. Slaapproblemen, hoofdpijn en rusteloosheid zijn veelvoorkomende klachten. Ook kan cafeïne verslavend zijn en kunnen ontwenningsverschijnselen ontstaan wanneer iemand stopt met koffiedrinken. En er is nog een verschil.

Chemische stoffen

Voor decaf koffie moeten koffiebonen eerst gedecafeïneerd worden. Hiervoor wordt soms een chemische stof gebruikt, waarvan een kleine hoeveelheid kan achterblijven in de koffie. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit geen schadelijke gevolgen heeft.

Meer koffie

Decaf drinken is dus niet per se gezonder. Je mist er zelfs wat voordelen mee die je van gewone koffie wel hebt. Anderzijds kun je er meer van drinken, zonder last te krijgen van de klachten die veroorzaakt worden door cafeïne. Dus drink je graag véél koffie? Dan is de cafeïnevrije variant op z'n tijd een betere keus.

Volg ELLE Eten op Facebook en Instagram en blijf altijd op de hoogte!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat