Zoete troost: een verhaal over bataat

Zoete aardappel is een makkelijk ingrediënt: we tippen twee recepten!

informatie-recepten-zoete-aardappel-bataat
filadendronGetty Images

Ruig en grof aan de buitenkant, maar o zo zoet van kleur én smaak – precies zoals je verwacht van een knol van Zuid-Amerikaanse komaf. Aardappeletend Holland doet er steeds meer mee, bataat (of zoete aardappel) is een makkelijk ingrediënt: we tippen twee recepten.

LSD?

Als troosteten is bataat een brave borst. Maar hij heeft een wild zusje, Morning Glory, met prachtige bloemen die ’s morgens bloeien en zaden die LSA bevatten, verwant aan LSD. Morning Glory is een habitué in de coffeeshop. De bataat, geheel vrij van hallucinerende werkingen, vind je gewoon in supermarkt, natuurvoedingswinkel en toko.

Thanksgiving

De bataat, ofwel zoete aardappel, behoort net als zusje Morning Glory tot de windefamilie en komt uit Zuid-Amerika. Columbus (ja, hij weer) bracht op zijn vierde reis naar ‘Indië’ de knol mee naar Europa. Toch groeit hij het best in een (sub)tropische omgeving. Er bestaan twee types: een vrij droge soort met wit vruchtvlees en een puntige roze knol met sappig, oranje vruchtvlees. Op de Filippijnen en in Nieuw-Zeeland wordt al heel lang bataat gegeten, net als in Indonesië, waar hij oebi djalar heet. In The States komt er geen Thanksgiving Dinner op tafel zonder sweet potato. Verwarrend genoeg wordt hij daar soms yam genoemd, maar dat is echt een andere knol.

Van koriander tot komijn

Hoe je zoete aardappel verwerkt? Ongeveer als pompoen. Je kunt hem bakken, stomen, grillen en koken, en hij doet het geweldig in Zuid-Amerikaanse en Caribische schotels. Bijna elke smaakmaker leunt lekker tegen hem aan, van koriander tot komijn en van kaneel tot kruidnagel. Maar denk ook aan combinaties met pepers, piment, sinaasappel, munt, kokos en vanille.

Geheel omarmd en geïntroduceerd door de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap, vind je bataten in toko’s onder de naam swietie petatas. Terecht: de bataat is veel zoeter uitgevallen dan een gewone aardappel en heeft ook een vracht vitamine A en aardig wat C aan boord. Ondanks dat zoet scoort hij opvallend laag in calorieën. Hij mag er ruig uitzien, met een grove of bobbelige schil, maar moet wel vers zijn. Ingedroogde punten? Vergeet het. Wat je ook doet met bataten – bakken, koken, stomen, grillen – onthoud één ding: hij haat de koelkast!

Recepten

Surinaamse bataatcake

Zoet • Voor ca twaalf plakken • 30 min bereidingstijd (plus 90 min in de oven)

1 kg bataten, geschild, in grote
dobbelstenen
1 kg oranje pompoen, geschild,
in grote dobbelstenen
3 eieren
200 g boter
200 g rietsuiker of vloeibare
honing
1 el geschilde, fijngehakte
gemberwortel
3 tl gemalen kaneel
3 tl gemalen kruidnagel
2 tl gemalen piment (toko)
1 tl gemalen vanille (of merg
uit ½ stokje)
50 g bloem
1 blikje kokosmelk
1 tl zout
Extra: cakeblik van 24 cm, met boter ingevet, evt bakpapier

Kook de bataat en pompoen in lichtgezouten water in ca 15 min gaar. Giet af en maal de dobbelstenen met een vork fijn. Mix eieren met boter en suiker (of honing) tot een romige massa en roer deze samen met de gember, kaneel, kruidnagel, piment en vanille door de bataat. Roer bloem, kokosmelk en zout tot een klontervrij mengsel, voeg toe aan de bataat en stort alles in het cakeblik. Dek evt de bovenzijde losjes af met beboterd bakpapier en bak de cake ± 90 min midden in een oven van 170°C – test met een satéprikker of hij gaar is, de prikker komt er dan schoon uit. Laat de cake buiten de oven 5 min afkoelen en stort hem op een schaal.

Gebakken zoete aardappel met hot sauce

Erbij • Voor vier personen • ± 15 min bereidingstijd

royaal zonnebloem- of olijfolie
4 bataten, geschild, in plakjes van ½ cm
1-2 el vers limoensap, of 1 el bruine rijstazijn (toko)
grof zeezout naar smaak
Voor de hot sauce:
1 verse tomaat, fijngehakt
1 lente-uitje (wit en groen)
snuf zout
1 el rode tabasco
1 el worcestersaus
½ tl gemalen laurier
½ tl pimentpoeder (toko)
1 el maple syrup (ahornsiroop)

Verhit de olie in 1 (of 2) grote koekenpan(nen) en bak de bataatschijfjes om en om in 7-10 min zacht en gaar – dat gebeurt plotseling, dus let goed op. Meng intussen alle ingrediënten voor de hot sauce in de blender. Besprenkel de bataat met limoensap of rijstazijn, bestrooi met zout en serveer met hot sauce.

Erg lekker bij gestoomde kousenbandjes en rijst, bij pikante lamsworstjes en bij tajerblad- of spinaziesla.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat