Wow! Dit is dus het effect van alcohol op je slaap

Het wordt niet voor niets een slaapmutsje genoemd.

Young people having a toast with a glass of wine.
Hinterhaus ProductionsGetty Images

Val jij ook als een blok in slaap na een avond stappen? Je zou het late tijdstip de schuld kunnen geven, of je uitbundige dansmoves. Maar groter is de kans dat het die vele biertjes waren. Alcohol heeft namelijk meer effect op je slaap dan je wellicht denkt.

NREM

Het eerste wat opvalt als je kijkt naar de effecten van alcohol op je slaap, is het feit dat je sneller in slaap valt. Dit komt door het verdovende effect van alcohol. Als je eenmaal slaapt, ga je een aantal keer door een bepaalde cyclus. Die cyclus begint met de diepe slaap, ook wel NREM genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat alcohol deze diepe slaap verlengt. In deze diepe slaap is je lichaam bezig is met herstellen. Dit klinkt positief, maar een verlengde diepe slaap brengt ook minder leuke dingen met zich mee, zoals slaapwandelen en snurken.

Droomslaap

De volgende fase van de slaapcyclus is de droomslaap of REM. De effecten van alcohol hierop hangen af van hoeveel alcohol je hebt gedronken. In je droomslaap zijn je hersenen erg actief omdat ze bezig zijn met het verwerken van emoties en informatie. Hoe meer je drinkt, hoe meer de REM wordt onderdrukt, hoe minder je hersenen kunnen herstellen. Dit kan de volgende dag tot allerlei problemen leiden, zoals geheugenverlies, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Slaapproblemen door alcohol

Al met al val je dan misschien sneller en dieper in slaap, alcohol verslechtert je nachtrust dus wel degelijk. Een slaapmutsje mag dan aantrekkelijk klinken, frisser word je er niet van.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat