Koffiebonen kopen? Dit moet je weten

Als je door de bonen het bos niet meer kunt zien.

directly above shot of coffee beans in machinery
Svante Berg / EyeEmGetty Images

Winkels liggen er vol mee: zakken koffiebonen. Ze zijn er in allerlei vormen en maten. Verschillende soorten, gemalen of ongemalen, gebrand of ongebrand: de keuze is reuze. Wij helpen je om je om je favoriete smaak eruit te kiezen.

Soort

Dit is het eerste verschil in de zoektocht naar de perfecte koffie. Op de wereld zijn er heel veel verschillende soorten koffieplanten, maar voor de koffieproductie worden er maar twee gebruikt: Arabica en Robusta.

De kwaliteit van koffiebonen wordt bepaald door de hoogte waarop de planten groeien. De Arabica-plant groeit op 800 meter hoogte en is daarom van betere kwaliteit dan de Robusta. De Robusta groeit lager, bevat meer cafeïne en smaakt daarom ook bitterder. Bonen van de Arabica-plant hebben een mildere smaak.

Gemalen of ongemalen

Om koffie te kunnen zetten, moeten bonen gemalen worden. Waarom kan je dan toch hele bonen kopen? Dat heeft te maken met de smaak. Ongemalen koffiebonen moet je zelf malen en de koffie hiervan smaakt vaak sterker.

Dit komt doordat de bonen de aroma’s beter behouden dan (voor)gemalen bonen. Dus hou je van minder sterke koffie, dan zijn gemalen bonen een betere keuze.

Artikel gaat verder onder de video

Zien: de Dalgona Martini is de volgende welkome trend in koffieland

Gebrand of ongebrand

Het is belangrijk om op te letten of je gebrande of ongebrande koffiebonen koopt. Ongebrande koffiebonen, ook wel bekend als groene koffiebonen, moet je namelijk eerst zelf branden, voordat ze de smaak van bekende koffie zullen geven.

Daarnaast kun je ook nog kiezen tussen licht en donker gebrande koffiebonen. Hiervoor geldt de regel: hoe donkerder gebrand de boon is, hoe bitterder de koffie zal smaken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Kooktips