5x zeewieren die je eens zou moeten proberen

Er is er zelfs één die naar bacon(!) smaakt.

zeewier-eten-gezond
Getty ImagesWestend61

Van het eten van zeewier zul je waarschijnlijk niet meer gek opkijken. Het is natuurlijk te vinden in sushi, maar zeewieren worden ook massaal ingezet als vleesvervanger. Ze zijn namelijk een bron van ijzer en eiwitten.

Arame

Ben je een zeewier-beginner? Probeer dan eens Arame. Dankzij zijn milde, zoete smaak, is dit wier goed te combineren met andere groenten, en is de smaak niet te overheersend. Ondanks de zoete smaak is Arame zeker niet minder gezond dan andere wieren. Rijk aan calcium en jodium mag je hem zeker niet missen.

Zeespaghetti

Ja, het bestaat echt. Zeespaghetti, ook wel bekend als riemwier, dankt zijn naam aan zijn vorm. Dit zeewier bestaat namelijk uit dunne bruine slierten. Het is een echte krachtpatser, want hij is vezelrijk, heeft een hoog ijzergehalte, maar is bovendien een bron van vitamine C. Zeespaghetti kan gekookt, maar ook gewoon rauw gegeten worden.

Zeesla

Nog zo’n gekke naam. Zeesla heeft - je raadt het al - een vergelijkbare vorm met sla. Het is belangrijk om te weten waar de zeesla is geoogst, want dit zeewier groeit beter in vervuild water. Voor deze zeegroente is een grotere krop dus niet per se beter. De mogelijkheden met zeesla zij overigens eindeloos. Gedroogd of rauw kan het op allerlei manieren gegeten worden.

Wakame

Dit zeewier ken je misschien wel van de zeewiersalades die bij de sushi kunt bestellen. Maar deze topper uit de zee kan op allerlei andere manieren bereid worden. Wakamechips of wakame in de soep zijn goede manieren om eens te variëren. Dat is fijn, want dit wier bevat ontzettend veel calcium, wel tien keer zoveel als melk!

Dulse

Dulse heeft wel een heel bijzondere eigenschap. Gemixt met zeesla wordt het namelijk zeepeterselie genoemd. Zo kan hij als smaakmaker worden gebruikt voor allerlei gerechten en sauzen. Maar ook op zichzelf staat dit wier sterk. Het kan zo van de rots geplukt, rauw gegeten worden en ook drogen is een optie. Maar de beste manier om Dulse te eten, is door het te frituren, waardoor het zeewier de smaak van bacon krijgt.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat