Dit is de reden dat je niet kunt stoppen met het eten van chocolade

En patat, koekjes, pizza, kaas...

chocolade-eten-hersenen
Gareth MorgansGetty Images

Misschien herken je het wel. Je eet één blokje chocola, en voor dat je het weet, heb je de hele reep achter je kiezen. Maar niet alleen chocolade, ook andere gerechten verdwijnen als sneeuw voor de zon als je eenmaal begint met eten. Hoe kan het toch dat we niet kunnen stoppen met het eten van bepaalde gerechten?

Cravings

Volgens onderzoekers komt dit vooral voor bij bewerkt voedsel, zoals chocolade, koekjes en chips. Bewerkt voedsel bevat vaak veel toegevoegde suikers en vetten. Dit zorgt voor een hoog aantal calorieën en bloedsuikerschommelingen. Dankzij deze factoren ontstaan cravings; oftewel momenten waarop je erg veel zin krijgt in een bepaald soort voedsel.

Hersenen

Deze cravings ontstaan in je hersenen. In de hersenen bevindt zich het beloningscentrum, dat dopamine en andere stoffen afgeeft die je goed laten voelen. Zodra je begint met eten, worden deze stoffen afgegeven. Dit is omdat het lichaam ervoor wil zorgen dat we genoeg energie en voedingsstoffen binnenkrijgen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je bewerkt voedsel eet, er meer van deze stofjes vrijkomen, dan bij onbewerkt voedsel. We krijgen als het ware een grotere beloning. Om deze beloning te blijven ervaren, eet je dus meer en gaat de hele chocoladereep op.

Top 20

Van al het bewerkte voedsel zijn er een aantal dingen extra verslavend, blijkt uit onderzoek van de universiteit van Michigan. Zij stelden een lijst op van de twintig meest verslavende voedingsmiddelen. En je raad het al: chocolade staat op nummer twee. Op de derde plaats kwam chips, en pizza werd de grote winnaar van de meest verslavende voedingsmiddelen.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat