Kun je wit uitgeslagen chocolade nog eten?

Dit moet je weten over de mysterieuze waas.

wit-uitgeslagen-chocolade-eten
Getty Images

Vol enthousiasme scheur je de wikkel van die lang gekoesterde reep: wit uitgeslagen. Ja hoor. De mysterieuze waas besluipt menig paasei, chocoladeletter of - nog meedogenlozer - die dure doos bonbons. Maar wat is dat laagje eigenlijk, en is het veilig? We verklappen het geheim van de witte waas.

Temperatuur

De aanslag op je reep - ook wel bloom genoemd - heeft twee logische oorzaken. Een sterke wisseling in temperatuur er een van. Wordt chocolade te warm, dan smelt de cacaoboter in je reep. Wanneer de chocolade vervolgens afkoelt, stolt en kristalliseert de boter weer. Het resultaat: witte boterkristallen. De eerste boosdoener van de waas op je geliefde snack.

Artikel gaat verder onder de video.

Chocoladefans: deze chocolade fudge taart wil je

Vochtgehalte

Ook vochtigheid kan chocola de das omdoen. Berg jij je stash op in de kelder? Haal hem daar dan als de wiedeweerga weg. Vochtige plekken zijn een broedplaats voor suikerbloom. Suikerwatte?

Een verschijnsel dat ontstaat als chocolade met vocht in aanraking komt. Hierdoor condenseert het water uit de oppervlakte van je reep en lost plaatselijke suiker op. En jawel, ook dit heeft witte kristallen als gevolg.

Is wit uitgeslagen chocolade nog te eten?

Een troost: je doos bonbons hoeft niet direct in de prullenbak. De witte waas ontstaat door kristallisering en heeft dus niks met schimmel te maken. Je kunt beslagen chocolade dus gerust eten, al is het helaas wel een stuk minder lekker.

Chocolade bewaren

Om kristallisering te voorkomen, kun je je voorraad het beste op een droge, donkere plek verstoppen. Bij een constante kamertemperatuur blijft-ie hier minstens anderhalf jaar goed. Mits je jezelf kunt bedwingen dan.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat