Heilige bonen: dit zijn de allergezondste bonen op een rij

Bonus: deze krachtpatsers heb je waarschijnlijk al in huis.

Food, Mason jar, Superfood, Ingredient, Grain, Cereal, Plant, Cuisine, Legume, Farro,
Getty Images

Boterbonen, kidneybonen, mungbonen… en zo kennen we er nog wel vijftig. We worden overladen met bonen en bonen zijn gezond. Maar welke soort de beste keuze is? We zetten de gezondste voor je op een rij. Vijf met een bijzonder talent en één steengoede alleskunner.

Kidneybonen voor gewichtsverlies

We beginnen met de welbekende kidneyboon. Deze boon is niet alleen een fantastische tacovuller, maar ook nog eens heel gezond. Vol met vezels helpt hij de opname van suikers in de bloedbaan te vertragen en verlaagt zo de bloedsuikerspiegel.

Hierdoor gaat-ie de strijd aan tegen diabetes. Daarbij bevat de kidneyboon buiten veel vezels ook nog eens weinig calorieën. Graag een maatje minder gehad? Kies dan voor deze boon.

Sojabonen voor veel eiwitten

De sojaboon, ook wel bekend als edamame, is een echte eiwitbom. Met zijn 36 gram eiwitten per honderd gram ruimt hij de gemiddelde proteïneshake dan ook met gemak uit de weg. Deze boon is bedoeld voor krachtpatsers. Zorg wel dat je hem kookt voor gebruik. Al is het zo verleidelijk, rauwe sojabonen zijn namelijk giftig.

Snijbonen met weinig calorieën

Ook deze lange slungel bevat relatief wat eiwitten. Relatief omdat hij, anders dan zijn oosterse broer, bijna geen calorieën en koolhydraten telt. Wel zitten snijbonen vol ijzer, calcium en vitamine A en C. Wij zien alleen maar voordelen.

Zwarte bonen voor een verzadigd gevoel

Of moeten we ze wonderbonen noemen? De zwarte boon zorgt voor minder honger na de maaltijd. Jawel, hij laat je achter met een langdurig verzadigd gevoel. Anders dan ander koolhydraatrijk voedsel, verlaagt deze boon je bloedsuikerpiek na het eten. En dit vult niet alleen, maar geeft ook nog energie. Adieu suikerdip.

Artikel gaat verder onder de video.

Kijken: maak dit recept eens met zwarte bonen

Witte bonen voor de vezels

De witte boon houdt er door zijn kleur een ongezond imago op na. Jammer, want het is - in tegenstelling tot wit brood of rijst - een bom van vezels. Ook zit de boon vol vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium. Supergezond. Mits je die zoete tomatensaus eraf laat dan.

Sperziebonen

De winnaar van de beste boon-bokaal is toch wel de sperzieboon. Ja echt, het klassieke boontjes heeft het allemaal. Vezels, proteïne, weinig calorieën en veel, heel veel voedingsstoffen.

Met honderd gram op je bord heb je zo’n acht procent van je dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen al binnen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid fytonutriënten. Die uitleg gaan we je besparen. Gewoon eten is ons advies.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat