Boterbonen, kidneybonen, mungbonen… en zo kennen we er nog wel vijftig. We worden overladen met bonen, maar welke soort de beste keuze is? We zetten de gezondste voor je op een rij. Vijf met een bijzonder talent en één steengoede alleskunner.
Kidneybonen, voor gewichtsverlies
We beginnen met de welbekende kidneyboon. Deze boon is niet alleen een fantastische tacovuller, maar ook nog eens heel gezond. Vol met vezels helpt hij de opname van suikers in de bloedbaan te vertragen en verlaagt zo de bloedsuikerspiegel. Hierdoor gaat-ie de strijd aan tegen diabetes. Daarbij bevat de kidneyboon buiten veel vezels ook nog eens weinig calorieën. Graag een maatje minder gehad? Kies dan voor deze boon.
Sojabonen, veel eiwitten
De sojaboon, ook wel bekend als edamame, is een echte eiwitbom. Met zijn 36 gram eiwitten per honderd gram ruimt hij de gemiddelde proteïneshake dan ook met gemak uit de weg. Deze boon is bedoeld voor krachtpatsers. Zorg wel dat je hem goed kookt voor gebruik. Al is het zo verleidelijk, rauwe sojabonen zijn namelijk giftig.
Snijbonen, weinig calorieën
Ook deze lange slungel bevat relatief wat eiwitten. Relatief omdat hij, anders dan zijn oosterse broer, bijna geen calorieën en koolhydraten telt. Wel zitten snijbonen vol ijzer, calcium en vitamine A en C. Wij zien alleen maar voordelen.
Zwarte bonen, verzadigd gevoel
Of moeten we ze wonderbonen noemen? De zwarte boon zorgt voor minder honger na de maaltijd. Jawel, hij laat je achter met een langdurig verzadigd gevoel. Anders dan ander koolhydraatrijk voedsel, verlaagt deze boon je bloedsuikerpiek na het eten. En dit vult niet alleen, maar geeft ook nog energie. Adieu suikerdip.
Witte bonen, vezelrijk
De witte boon houdt er door zijn kleur een ongezond imago op na. Jammer, want het is - in tegenstelling tot wit brood of rijst - een bom van vezels. Ook zit de boon vol vitaminen en mineralen zoals calcium en magnesium. Supergezond. Mits je die zoete tomatensaus eraf laat dan.
Sperziebonen
De winnaar van de beste boon-bokaal is toch wel de sperzieboon. Ja echt, het klassieke boontjes heeft het allemaal. Vezels, proteïne, weinig calorieën en veel, heel veel voedingsstoffen. Met honderd gram op je bord heb je zo’n acht procent van je dagelijkse behoefte aan mineralen en vitaminen al binnen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid fytonutriënten. Die uitleg gaan we je besparen. Gewoon eten is ons advies.