Ha! Dit is dus waarom er een gat in je bagel zit

De grotere hoeveelheid korst was enkel een leuke bijkomstigheid.

Misschien had je het nooit in de gaten, maar er mist een stuk uit je bagel. Serieus? Ja, echt. Qua vorm lijkt het ding een stuk meer op een donut dan op een broodje. En dat kan soms best onhandig zijn. Waarom de makers voor deze experimentele vorm hebben gekozen, heeft dan ook niks te maken met design. Vooral uit praktisch oogpunt was het gat broodnodig.

Bagel of broodje donut

Om het gat in het typisch Amerikaanse ontbijtbroodje te kunnen verklaren, is het goed om te weten dat de bagel helemaal niet Amerikaans is. Het broodje is hartstikke Europees, Pools om precies te zijn.

De bagel - wat in het oud-Duits de betekenis van het woord ring heeft - is een typisch Joods streetfood dat in 1610 voor het eerst werd verkocht. Toen Poolse Joden massaal naar Amerika emigreerden eind negentiende eeuw, namen ze de snack met zich mee. Jaren later heeft het gat geen nut meer, maar toentertijd dus nog wel.

De echte oorsprong van het gat

Door een gat in het broodje te boren, konden marktkoopmannen ze namelijk een stuk makkelijker verkopen. Terwijl de broodjes aan touwen hingen, of geregen om stokken, struinden ze er de straten mee af. Ook bungelend aan de gevels van Poolse winkels werden de bagels verkocht.

Tot onze grote spijt hebben wij nog nooit een bagelkraam gezien en is het gat tegenwoordig dus nutteloos verklaard. Dat betekent natuurlijk niet dat je er niks leuks meer mee kunt doen. Leuke ketting misschien?

De smaak van een bagel

Over de smaak van een bagel valt ook nog te twisten. Want is een bagel hetzelfde als een broodje? Wel, dat is dus niet zo. Er gebeurt tijdens het bereidingsproces iets speciaals met een bagel. Hoe het zit met het verschil tussen een bagel en een broodje lees je hier.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat