Ha! Dit is dus waarom er een gat in je bagel zit

De grotere hoeveelheid korst was enkel een leuke bijkomstigheid.

bagel-oorsprong-gat-donut
Getty Images

Misschien had je het nooit in de gaten, maar er mist een stuk uit je bagel. Serieus? Ja echt. Qua vorm lijkt het ding meer op een donut dan op een broodje. En dat kan soms best onhandig zijn. Waarom de makers voor deze experimentele vorm hebben gekozen, heeft dan ook niks te maken met design. Vooral uit praktisch oogpunt was het gat broodnodig.

Bagel of broodje donut

Om het gat in het typisch Amerikaanse ontbijtbroodje te kunnen verklaren, is het goed om te weten dat de bagel helemaal niet Amerikaans is. Het broodje is hartstikke Europees, Pools om precies te zijn. De bagel - wat in het oud-Duits ring betekent - is een typisch Joods streetfood die in 1610 voor het eerst werd verkocht. Toen Poolse Joden massaal naar Amerika emigreerden eind negentiende eeuw, namen ze de snack met zich mee. Jaren later had het gat geen nut meer, maar toentertijd nog wel.

De echte oorsprong van het gat

Door een gat in het broodje te boren, konden marktkoopmannen ze namelijk makkelijker verkopen. Aan touwen, of geregen om stokken, struinden ze er de straten mee af. Ook bungelend aan de gevels van Poolse winkels werden ze verkocht. Tot onze grote spijt hebben wij nog nooit een bagelkraam gezien en is het gat tegenwoordig dus nutteloos verklaard. Betekent niet dat je er niks leuks meer mee kunt doen. Leuke ketting misschien?

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat