Het verschil tussen de rode, gele, oranje en groene paprika

Want deze vitamineknallers zijn wel degelijk verschillend.

verschil kleuren paprika vitamines
Getty Images

Daar liggen ze dan in de vakken van de supermarkt. De bekende paprika’s. De één geliefder dan de ander, want rood is toch wel favoriet. Zijn broertjes zijn wel leuk, maar gewoon meer om het kleurenpalet uit te breiden in het gerecht dan echt voor de smaak, toch? Onjuist. Maar wat is het verschil dan eigenlijk wel?

Simpel als wat

De gele, oranje en de rode paprika beginnen allebei met groene kleur. Dit zijn dus dezelfde paprika’s, alleen de ene paprika wordt geel wanneer hij rijp is en de anderen worden oranje en rood. Ze hebben dus wat meer tijd gekregen om te rijpen dan de groene.

Smaak

Niet alleen de kleur verandert naarmate het rijpingsproces vordert, maar ook de smaak van de paprika. De groene heeft een wat bittere en scherpere smaak vergeleken met de andere drie. De gele hangt er een beetje tussenin en de andere twee zijn beide wat zoeter. De rode weer wat meer dan de oranje paprika.

Vitamines

De rode paprika bevat een stofje dat bètacaroteen heet - een stof die van nature voorkomt in veel rode en oranje etenswaren. Wanneer je dit stofje binnenkrijgt, zet je lichaam dit om in vitamine A. Het zorgt ervoor dat onze weerstand verhoogd wordt. De gele paprika bevat dan weer niet zo veel vitamine A, maar wel meer vitamine C dan de groene paprika. De groene paprika is weer heel gelukkig op het gebied van vitamine K en vezels. Hier is hij de koploper in.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat