Eten uit de vuilnisbak? Freeganisten doen niet anders

Een héél merkwaardig dieet voor mensen zonder smetvrees.

Yellow, Waste, Plastic, Waste container, Waste collector, Litter, Recycling,
Getty Images

Fruitariërs, pescotariërs, veganisten, vegetariërs… Weinig eetprincipes waar nog vreemd van opgekeken wordt. Maar heb je al kennis gemaakt met de freeganisten? Nee? Wij hadden niet anders verwacht.

Net als de bekende anders-eters, hebben freeganisten kritiek op de manier waarop onze biefstuk, sliptongetjes en pakken melk worden geproduceerd. Echter, neemt deze groep diëters het verkleinen van de carbon footprint wel heel erg serieus.

Vrije veganisten?

Het woord freeganist is een samensmelting van de woorden ‘free’ en ‘vegan’. Van origine was het freeganisme dan ook een principe dat, net als het veganisme, alle dierlijke producten uitsloot. Producten die om welke reden dan ook werden weggegooid, vormden binnen het freeganisme een uitzondering op deze regel. De ‘35% korting, weggooien is zonde’ sticker zal bij hen dan ook zeker erg in trek zijn geweest.

Schrappen die boodschappen

Tegenwoordig gaan de vrije diëters nóg een stapje verder. Om de aarde zo min mogelijk te belasten, leven echte freeganisten volledig buiten onze consumptiemaatschappij om. Dat betekent dat aanhangers van deze extreme voedingswijze leven zonder ooit maar iets te hoeven kopen. Even een maaltijdsalade halen bij de Albert Heijn zit er voor hen dus niet in. Of toch wel?

Dumpsterdivers

In plaats van boodschappen te halen in de supermarkt, bezoeken freeganisten de plek waar overgebleven voedsel eindigt, achter de supermarkt, in de vuilnisbak. De zoektocht naar weggegooid eten wordt ook wel ‘dumpsterdiving’ genoemd en is een secuur werkje. Graven, ruiken, inspecteren, selecteren en zo de pareltjes er uitvissen. De opbrengst; een eigenaardig dieet bestaande uit kromme komkommers, ingedeukte blikjes cola of soep die net een dag over de datum is. Producten die volgens de aanhangers nog prima te eten zijn maar simpelweg niet meer door de supermarkten kunnen worden verkocht.

Verpakt, verspild- en dus, veilig

De 700 miljoen kilo aan eetbaar voedsel die Nederlanders elk jaar zonder pardon weggooien, biedt de gemiddelde dumpster-duikende freeganist dan ook genoeg lekkers om van te smullen. Over de voedselveiligheid hoeven we ons volgens hen geen zorgen te maken. Het meeste eten zit namelijk nog netjes verpakt.

Join the Freegans

Dus, wat zeg je ervan? Een keertje mee op trash tour voor een verrassend, afwisselend en buitengewoon voordelige maaltijd of toch maar wéér die voorverpakte salade uit het koelschap? De keuze is aan jou!

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat