Waarom doen we iets ‘voor spek en bonen’?

Deze oud-Hollandse uitspraak kent een grijs verleden.

voor spek en bonen betekenis
Thorsten Suedfels/Picture PressGetty Images

Als jongste van het gezin of slechtste voetballer van de klas ken je het vast: meedoen voor spek en bonen. Aan iets deelnemen zonder dat je bijdrage telt. Maar wat hebben spek en bonen eigenlijk met je bijdrage te maken? We doken in de geschiedenisboeken en zochten het voor je uit.

Arbeiders

Ondanks dat we het nu voor onbenullige zaken gebruiken, is de uitspraak minder onschuldig dan hij lijkt. De uitdrukking betekent letterlijk ‘werken zonder er geld voor te krijgen’.

Vroeger werkten arbeiders en kinderen soms alleen voor een stevig maal als beloning. Voedsel was in sommige gezinnen dan ook belangrijker dan geld. Stond spek met bonen dan elke dag op het menu? Waarschijnlijk niet.

Artikel gaat verder onder de video.

Honger gekregen? Zo eet je zelf spek en bonen

Spek en bonen

Spek met bonen was echte volkse kost en daarbij goed arbeidersvoedsel. Het gaf dan ook voldoende energie om weer hard door te werken voor meer maaltijden. Echter was spek en bonen niet het enige wat er geserveerd werd.

Zo werd er ook weleens gesproken over ‘spek en appels’ of spek alleen. Pak er bij het volgende potje pesten dat je niet mee mag doen dus gerust ‘n stukkie bacon bij. Dat deden ze vroeger ook.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat