Next level ei: zo heb je een ei nog nooit gegeten

4x een ei zoals je ‘m niet eerder zag.

ei bijzondere bereidingen
LightFieldStudiosGetty Images

Ben je je gekookte ei iedere ochtend inmiddels zat en ben je ook geen ster in het maken van een omelet? Probeer deze vier bijzondere bereidingen van het ei uit. Geen saaie ochtenden meer met deze recepten.

1. Spa ei

Wat mag je niet vergeten bij je bezoek aan de spa? Precies: een ei of twee. Badgasten in Japan brachten vroeger tamago (eieren) mee naar de onsen (thermale baden). In het aangename water dobberden de eieren langzaam gaar tot het tijd was voor de lunch. Thuis boots je dit spa-effect na met een sous-vide apparaat. Heb je die toevallig nét uitgeleend? Het kan ook in een gewone pan waarin je het water dertien minuten lang zo constant mogelijk rond de 75 graden Celsius houdt. Geef ze een flinke schrik onder de koude kraan en dep na het pellen voorzichtig droog. Het eiwit blijft melkachtig en het eigeel boterzacht. Traditioneel komt onsen tamago in een klein schaaltje met wat bouillon en sojasaus op tafel.

2. Bevroren dooier

De bevroren eidooier komen we de laatste tijd vaker tegen. In de vriezer verandert de structuur van het eigeel in een soort zachte fudge. Voor normale bereidingen is dat niet handig, maar nu is het juist om die fudge-structuur te doen. Lekker door een salade met croutons. Proberen? Stop een rauw ei in z’n geheel een nacht in de vriezer. Doe ‘m voor de zekerheid in een bakje (mocht-ie knappen). De volgende dag spoel je onder de kraan het eiwit weg en blijft de gele fudge-dooier achter.

3. Gedroogd en gezouten ei

Ook hier staat de eidooier weer in het middelpunt. Dit keer krijgt-ie een urenlang zoutbad en daarna een droogbehandeling in de oven. Een stevige umami-bom is het resultaat die je als smaakmaker over gerechten kunt raspen of brokkelen.

4. Thee-ei

De marmerprint op dit Chinese ei is een lust voor het oog. Ei-candy ja... dankjewel. Kook een stel eieren in zeven minuten hard en kraak dan de schil zonder het te breken. Vervolgens gaan de eieren in een marinade van sojasaus, thee en specerijen. De marinade laat na een nachtje weken een gave print achter tussen de scheurtjes van de eierschalen, die zichtbaar wordt nadat je die er voorzichtig afpelt.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat