Dit is hoe de slavink aan zijn vreemde naam komt

En nee, er zit écht geen vogel in je gehaktrol met spek.

roasted Beef Meat roll stuffed with chicken and pork meat with mashed potatoes in white plate on table
Getty Images

Een rolletje gehakt omwikkeld met spek: dat is een slavink. Vreemd. Want wie ‘m weleens op heeft, weet dat er geen sla, noch vink in te vinden is. Dit is hoe de klassieker van de gourmetplaat aan zijn eigenzinnige naam komt.

Hoe de blinde vink slavink werd

De naam slavink is geïnspireerd op zijn voorganger, de blinde vink: kalfsgehakt met een kalfslapje er omheen. Deze werd al jaren voor de uitvindingen van de slavariant gegeten. Ook hier is geen vink aan te pas gekomen. Maar, wat doet die vogel dan steeds in dit verhaal?

Naam van een vogel

Een vink is een zangvogel die in de middeleeuwen regelmatig werd verblind. Dit omdat onze voorvaderen erin geloofden dat het de zangprestaties zou verbeteren. Ouch. Alsof dat nog niet pijnlijk genoeg was, werden de vogels ook regelmatig opgegeten. En laat de vorm en grootte van dat gebraden vogeltje, nou sprekend op het gelijknamige vleesgerecht lijken. Daarom kreeg de gehakt-look-a-like de benaming blinde vink.

Waarom sla?

Maar waar komt die sla dan vandaan? Toen slager Boerwinkel in 1952 het rolletje met spek uitvond, at hij dit voor het eerst in combinatie met sla. Hij vertelde over zijn uitvinding aan een collega, die vervolgens de welbekende naam voor het product bedacht. Gehakt dat lijkt op een blinde vink, wat je hoort te eten bij sla. Dat we daar zelf niet opgekomen zijn.

Winkels dicht? Je koopt ELLE à Table gelukkig gewoon online, nu zónder verzendkosten >

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat