Huh? Een amandel is dus geen noot

We worden flink voor de gek gehouden.

Één hand noten per dag is hartstikke gezond, één hand amandelen ook. Toch zijn die twee niet hetzelfde. Amandelen hebben - hoe gek het ook klinkt - niks met noten te maken. Wat zijn die dingen dan wel? We gingen voor je op onderzoek uit.

Amandelboom

Amandelen groeien aan een amandelboom. Hangt die boom dan vol amandelen? Nee. In plaats daarvan hangen er groene hulzen aan, waarin een vrucht groeit. En in deze zogenaamde steenvruchten, zitten dus de amandelen. Omdat de amandel in deze vrucht groeit, is het dus geen noot, maar gewoon een pit. Net als de pitten van een appel of abrikoos bijvoorbeeld.

Cashew- en walnoten

En de amandel is niet de enige niet-noot in je zakje vol elitehaver. De botanische definitie van een noot is een vrucht met één zaad waarvan het omhulsel hard wordt. Hierbij kun je dus denken aan hazelnoten of kastanjes. En er zijn meer noten die eigenlijk geen noot zijn. Net als de amandel vallen ook cashews en walnoten hier niet onder. Wat een bedrog.

Allergie

Heb je een notenallergie en denk je nu dat je al die ‘noten’ voor niks uit je mond hebt gespaard? Geen nood. Je bent, ondanks dat het niks met noten te maken heeft, toch allergisch voor amandelen, cashews en walnoten. Hoe dat kan?

Omdat sommige pitten of zaden dezelfde eiwitten bevatten als echte noten. En voor die eiwitten kun jij nou net allergisch zijn. Een schrale troost, pinda’s mag je soms wél gewoon eten. Dat is namelijk een peulvrucht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat