Huh? Een amandel is dus geen noot

We worden flink voor de gek gehouden.

Symmetrical pattern of almonds on blue. Flat lay.
EdalinGetty Images

Één hand noten per dag is hartstikke gezond, één hand amandelen ook. Toch zijn die twee niet hetzelfde. Amandelen hebben - hoe gek het ook klinkt - niks met noten te maken. Wat het dan wel zijn? Dat leggen we je uit.

Leugens! Dit kun je beter niet meer kopen in de supermarkt >

Amandelboom

Amandelen groeien aan een amandelboom. Hangt die boom dan vol amandelen? Nee. Maar wel met groene hulzen waarin een vrucht groeit. En in deze zogenaamde steenvruchten, zitten dus amandelen. Omdat de amandel in deze vrucht groeit, is het dus geen noot, maar een pit. Net als de pitten van een appel of abrikoos.

Cashew- en walnoten

En de amandel is niet de enige niet-noot in je zak elitehaver. De botanische definitie van een noot is een vrucht met één zaad waarvan het omhulsel hard wordt. Denk hierbij aan hazelnoten of kastanjes. Cashews en walnoten vallen hier - wederom - niet onder.

Allergie

Heb je een notenallergie en denk je nu dat je al die ‘noten’ voor niks uit je mond hebt gespaard, geen nood. Je bent, ondanks dat het niks met noten te maken heeft, toch allergisch voor amandelen, cashews en walnoten. Hoe dat kan? Omdat sommige pitten of zaden dezelfde eiwitten bevatten als echte noten. En voor die eiwitten kun jij nou net allergisch zijn. Een schrale troost, pinda’s mag je (waarschijnlijk) gewoon eten. Dat is gewoon een peulvrucht.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat