Aha! Dit is dus waar je beurre noisette voor gebruikt

Geheim: er komt geen hazelnoot aan te pas.

wat is beurre noisette
Candice BellGetty Images

Spit je door de ingrediëntenlijst, wordt er gevraagd naar beurre noisette. Notenboter? Ongeveer. Deze klassieke boter met de smaak van hazelnoot maakt elk gerecht rijker. Met wat roomboter maak je hem makkelijk zelf. En er komt geen hazelnoot aan te pas.

Wat is beurre noisette

Om de definitie van de mysterieuze boter te verklaren, duiken we in het Engelse woordenboek. Simpelweg ‘browned butter’ is de naam, gebruinde boter dus. Meer is het niet. Waarom het dan beurre noisette heet? Dat heeft het goedje te danken aan de nootachtige smaak die ontstaat tijdens het bruiningsproces.

Bruine boter

Boter bestaat voor tachtig procent uit vet, de overige twintig bestaat onder andere uit vocht. Wanneer je de boter verhit, verdampt dit vocht en verkleuren de eiwitten en suikers. Die verkleuring wordt ook wel de Maillardreactie genoemd en zie je ook bij het branden van koffie of chocola. Deze reactie gaat gepaard met een verandering van smaak en geur. In het geval van boter is die smaak dus nootachtig.

Beurre noisette gebruiken

Goed nieuws: roomboter kun je in gerechten altijd door beurre noisette vervangen. Wil je écht indruk maken met je bak- of kookkunsten, probeer het dan een keer. Vraagt je recept om harde boter, dan laat je het warme goedje gewoon afkoelen. Makkelijker kunnen we het echt niet maken.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat