Dit vreemde ingrediënt zit in je banketstaaf

Bij deze goedkope spijsvervanger komt er geen amandel aan te pas.

Traditional Dutch cookie Banketletter at Sinterklaas celebration on wooden background
GiGraGetty Images

Goed gevulde banketstaven en overvolle kerststollen: amandelspijs hoort bij de feestdagen. En ondanks dat die nog niet aangebroken zijn, ligt het suikergoed al sinds september in de winkels. Of toch niet? Die speculaas is vaak met iets anders gevuld dan je dacht.

Amandelspijs

De originele spijs wordt gemaakt van amandelen. En die zijn prijzig. Voor zo’n 500 gram betaal je snel zes euro. Dit komt door het trage productieproces, het lage aanbod en de enorme vraag. Om een hele banketstaaf te vullen met deze - jawel - zaden is een dure grap. Daar hebben banketbakkers iets op bedacht.

Het verschil: neppe vulling

Een goedkope versie gemaakt van gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen is het alternatief. Door dit te mengen met citroensap, suiker, eieren, plantaardig vet en - heel belangrijk - amandelextract, krijg je een spijs die verdacht veel lijkt op de traditionele variant.

Banketspijs

Ondanks dat de ingrediënten niet lekker klinken, proeft de onaandachtige eter het verschil niet. Daarbij komt dat de vulling vroeger ook nog de naam amandelspijs mocht dragen. Om misverstanden te voorkomen, hebben ze daar iets op bedacht. De bonenvariant is tegenwoordig alleen te koop onder de naam banketspijs. Heb je dit in je stol zitten, dan is de amandel ver te zoeken.

Welke is beter?

Dan de prangende vraag: welke spijs is beter? Gezond, dat zijn ze allebei niet. Maar ga je voor een milieubewust menu, dan kun je beter voor een banketspijsstaaf gaan. Amandelen zijn schaars en kosten veel ruimte en water om te kweken. Witte bonen en abrikozenpitten zijn daarentegen veel makkelijker te verkrijgen. Zo is je kerst goedkoop én ecologisch verantwoord. Wat wil een mens nog meer.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat