Er zijn te veel aardappelrecepten om op te noemen, we houden het hier op favoriete pieperklassiekers. Dit zijn de beroemdste aardappelgerechten wereldwijd.
Hasselback potatoes
Of Hasselbackspotatis in thuisland Zweden waar deze geroosterde, ingesneden aardappels vandaan komen. Je bestrooit ze traditioneel met kaas of broodkruim of modern met kruiden.
Parmentier
Fransen noemen zo ongeveer elk gerecht met aardappelpuree uit de oven een Parmentier. Vernoemd naar een Franse apotheker die de aardappel in de 18e eeuw aandroeg als alternatief voor graan.
Aligot
Franse puree met een halve bergkaas op een kilo aardappelen. Als-ie goed is kun je er draden van trekken.
Rösti
Van oorsprong een Zwitsers ontbijtgerecht. Strooi maïzena over de uitlekkende aardappelrasp en hij wordt krokanter. Lekker met gepocheerd ei of gerookte vis.
Gratin dauphinois
Als je nog geen mandoline had, schaf ’m dan aan voor deze aardappelgratin (niet te verwarren met pomme dauphines, aardappelsoesjes). Hoe dunner de aardappelschijfjes, hoe knapperiger ze worden – en ze garen sneller.
Roast potatoes
Eerst even koken en licht kneuzen. Een ovenschaal met olie voorverwarmen, aardappels met wat bloem en zout bestrooien en terug de loeihete oven in. Af en toe omschudden.
De lekkerste friet
Culinair journalist en frietexpert Marjan Ippel gebruikt Agria of Frieslanders. Ze blancheert aardappelreepjes kort en laat ze helemaal drogen. Bakken: in arachideolie. Eerste ronde een paar minuten op 150 graden. Helemaal laten afkoelen, tweede ronde op 180 graden tot goudbruin.
Aardappelsalade
Er bestaan vele variaties op de Kartoffelsalat, alles is geurlaubt. Als je de aardappels maar aanmaakt als ze nog warm zijn, zo dringen de smaken beter door.
Gepofte aardappel
Gebruik grote exemplaren die je kunt vullen. Versnel het poffen en boor met een appelboor door de lengte van de aardappel een tunnel, stop daar bijvoorbeeld een rolletje spek in.
Aardappelpuree
Die van de Franse chef Joël Robuchon geniet wereldfaam. Zijn ‘geheim’: veel boter, 250 gram op een kilo piepers en 250 ml volle melk. En zout, dat spreekt. Gebruik een pureeknijper voor een mooie structuur. Voor een meer intense smaak kun je de aardappels eerst poffen. Of roken.