Alles wat je moet weten over droogijs

Want dat mysterieuze spul is niet ongevaarlijk.

droogijs recepten
Getty Images

Wil je dampende heksenketels en rokende cocktails op je halloweenfeest? Dan heb je droogijs nodig. Wanneer deze ijskoude staafjes in contact komen met water, veranderen ze in rook die gegarandeerd zorgt voor een griezelig tafereel. Dat mysterieuze ijs is fantastisch, maar helaas niet zonder risico’s. Dit is alles wat je moet weten over droogijs.

Halloween! Zo bak je griezelig lekkere skelettenkoekjes >

Koud koolzuur

Droogijs is gekoeld koolzuurgas in vaste vorm. Om dit te maken, wordt het gas onder hoge druk afgekoeld. Wanneer de druk wordt verlaagd, verdampt een deel van de vloeistof waardoor het andere deel bevriest. Het witachtige poeder dat overblijft, is droogijs. Ondanks dat het iets weg lijkt te hebben van sneeuw, is het dat niet. Deze vlokken zijn maar liefst -79 graden Celsius. Wel wat kouder dan de gemiddelde sneeuwbal dus.

Droogijs als decoratie

Restaurants experimenteren regelmatig met droogijs. Ze gebruiken het bij de bereiding van desserts of zelfs ter decoratie van gerechten. Dit lijkt heel futuristisch, maar tegenwoordig kun je dat spul zelf ook gewoon in huis halen. Met wat vloeistof begint droogijs direct te dampen, waardoor je het kunt gebruiken als decoratie in een uitgeholde pompoen, of voor een spectaculair welkomstdrankje op je feest. Je kunt er, met wat meer inspanning, zelfs roomijs mee maken. Wat je er ook mee doet, je gasten zullen versteld staan. Maar geheel ongevaarlijk is het helaas niet.

Serveertip: 6x winterse cocktails >

Kouder dan ijskoud

Zoals we al zeiden: droogijs is écht ijskoud. Hierdoor is het gebruik ervan niet zonder risico’s. Komt het in contact met je huid, dan zullen er flinke brandwonden ontstaan. Om dat te voorkomen, raden we aan om droogijs daarom nóóit met je handen op te pakken, maar altijd een tang of veiligheidshandschoenen te gebruiken.

Drinken met droogijs

Serveer je cocktails met droogijs? Zorg dan dat je gasten dat weten. Het feest afblazen door een stel verbrande tongen is ook zo vervelend.

Huisdieren en kinderen

Rook van droogijs daalt naar beneden, waardoor er een mistige laag op de vloer ontstaat. Dat is heel mooi, maar ook best gevaarlijk. Want ondanks dat de rook niet giftig is, heeft het wel een erg laag zuurstofgehalte. En dat kan - zacht uitgedrukt - onprettig zijn voor kleine wezens die dicht bij de vloer leven. Stuur je teckel dus maar een nachtje naar de oppas.

Deze supersnelle borrelhappen zijn een knaller op elk feest >

Bron: Icebitzzz, Gas Las Centrum, ThoughtCo

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat