Dit is het verschil tussen Grana Padano en échte parmezaan

Voor iedereen die denkt dat al die puntige brokkelkazen hetzelfde zijn.

parmezaan
Getty Images

Vraagt een recept om parmezaan, dan grijpen we vaak lukraak een puntige kaas uit het koelschap. Vreemd, aangezien het grootste deel hiervan niet eens ‘parmezaans’ is. Sterker nog, de enige echte Parmezaanse kaas is Parmigiano Reggiano. Heb je per ongeluk een Grana Padano te pakken, dan is dat voor simpel raspwerk geen ramp. Toch zit er wel duidelijk verschil tussen de twee kazen.

En zó bewaar je kaas op de goede manier >

Koeien

De bereidingswijze van Parmezaanse kaas is nogal strikt. Zelf het voer van de koeien moet voldoen aan specifieke regels. Waar de Grana Padano koeien naast vers gras, ook hooi en gedroogd veevoer te eten krijgen, wordt de Parmigiano koe enkel gevoed met vers, plaatselijk gegroeid gras. Een iets luxer dieet dus.

Afromen

Ondanks dat de koeien in beide gevallen twee keer per dag worden gemolken, wordt de melk wel weer anders behandeld. Het verschil zit ‘m in het afromen. Dit gebeurt bij de Parmigiano alleen maar ‘s avonds en wordt dit bij de Grana-melk altijd gedaan. Hierdoor is deze kaas dus ook een stuk minder vet.

Mmm roomboter. Dat maak je super makkelijk zelf >

Rijpen

Ook in de rijping zit een aanzienlijk verschil. De Grana Padano is met een rijptijd van 9 tot 16 maanden de jongste van de twee. De Parmigiano blijft daarentegen 12 tot 24 maanden op de plank liggen.

Structuur

Ga je voor een rijkere structuur, dan ga je voor de Parmigiano. Door de langere rijptijd is deze namelijk een stuk korreliger dan de jongere kaas.

Oef. Probeer dit recept voor zalmfilet met knoflook-parmezaankorst >

Smaak

Heel leuk allemaal, maar het verschil in smaak is natuurlijk wat er het meest toe doet. De Grana Padano is flink wat jonger en hierdoor een stuk zachter van smaak. De rokerige nasmaak van deze kaas wordt ook wel omschreven als boterachtig. De pikante nasmaak van de Parmigiano Reggiano is daarentegen een stuk zouter. Hou je dus van iets meer pit? Ga dan voor de echte parmezaan.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat