Moet je peulvruchten uit blik écht afspoelen?

En is dat schuim dat we zonder pardon door de gootsteen spoelen dan nergens goed voor?

vocht-peulvruchten-blik-afspoelen
Dmitriy BilousGetty Images

Lekker makkelijk, zo’n blik kikkererwten. Geweekt en al hoef jij alleen het sap er nog even goed af te spoelen. Goed afspoelen wel, want wanneer je die dingen onder de kraan houdt, begint de hele handel te schuimen. Maar waarom schuimt dat sap zo? En moeten we het wel wegspoelen?

Schuim

Het schuimen heeft met twee dingen te maken: eiwitten en saponine. Ten eerste zijn peulvruchten een bom van eiwitten. Wanneer je ze een tijd in een blik laat zitten, trekken deze eiwitten in het vocht. Door de energie van het water klopt dit als het ware op en kan het dus gaan schuimen. Daarnaast zit er - net als bij veel andere groenten - saponine in peulvruchten. Saponine wordt ook wel zeepstof genoemd. Niet gek, aangezien het een zeepachtig schuim vormt wanneer het in water wordt opgelost.

Eetbaar

Wanneer er geen extra’s aan het vocht zijn toegevoegd, kun je dit gewoon eten. Het is zelfs gezond. Het vocht bevat namelijk een flinke portie eiwitten. Elke ochtend een shotje bonensap dan maar?

Afgieten of opeten?

Het antwoord is heel simpel. Je moet het lekker zelf bepalen. Gooi je wat kikkererwten door de salade, dan is het slim om ze eerst even af te spoelen voor de smaak. Wil je een blik bonen in je soep? Dan kun je het vocht er gewoon bij gooien. Hierdoor versterk je de smaak en behoud je alle voedingsstoffen uit het blik.

Bron: NRC, The Kitchn

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat