Huh? Niet alle kaas is dus vegetarisch

Vegetariërs, helaas. Dit is de waarheid over kaas.

kaas vegetarisch
Getty Images

Kaas. Daar wordt menig vegetariër heel gelukkig van. Want terwijl we minderen met paté, ham en salami, is er niks mis met ‘n plakkie jong belegen. Toch? Helaas, we moeten je teleurstellen. Niet elke gele plak is zo diervriendelijk als je dacht.

Stremsel

Om van melk kaas te kunnen maken, moet het worden gestremd. Hiervoor wordt stremsel gebruikt. Door de eiwitsplitsende enzymen in dit spul klontert de melk samen en verandert de substantie van het mengsel. Een belangrijke stap in het kaasmaken die best vegavriendelijk klinkt, maar het helaas niet is.

Kalfsmaag

Dat stremsel is niet altijd niet vegetarisch, maar komt vaak uit de maag van een kalf. Wanneer een kalf nog melk drinkt, bevat deze het eiwitsplitsende enzym dat de kaas laat stremmen. Zonder dit maagsap is kaas dus maar een slappe, melkachtige bedoeling.

Bijproduct

Misschien een schrale troost voor de vegetariër: het kalf wordt niet voor dit stremsel gedood. De maag is namelijk een bijproduct van de slacht. Zouden we er geen kaas van maken, dan zou dit dus gewoon worden weggegooid.

Genetisch gemodificeerde kaas

Ondanks dat veel kazen nog altijd op deze manier worden gemaakt, zijn er gelukkig ook voldoende vegetarische alternatieven te vinden. Hiervoor maken de kaasmakers gebruik van speciale zuren, micro-organismen of genetisch gemodificeerde stremsels met dezelfde werking als de enzymen uit de maag. Nog steeds genoeg keuze dus!

Wil je zeker weten dat je kaas echt vegetarisch is? Ga dan op zoek naar het een variant met het gele V-keurmerk.

Bron: HP De Tijd, Vegetariërs Bond

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat