Dit is dus het verschil tussen bloem en meel

Die twee poeders moet je namelijk niet door elkaar gebruiken.

verschil bloem meel
Getty Images

Wittig, droog poeder, gemaakt van granen, dat is meel. Of is het bloem? We halen die twee maar al te makkelijk door elkaar. Want wat is nu eigenlijk het verschil? Zo scheid je het kaf van het koren.

Meel

Heel makkelijk: meel is een vermalen graansoort. Hierbij gaat de hele graankorrel, inclusief kiem, kern en zemelen, tussen de molensteen. Omdat de gehele graankorrel wordt benut, zit meel vol met vezels en eiwitten en is het poeder wat grover qua textuur.

Bloem

Zeef je dit meel, dan krijg je bloem. Met een zeef worden de kiemen en zemelen uit het meel verwijderd. Het fijne poeder dat overblijft, is de bloem. Mooi glad en egaal, maar wel minder gezond. Door het zeefproces gaan alle gezonde eigenschappen helaas verloren.

Wanneer gebruik je wat?

Meel en bloem door elkaar gebruiken is vrijwel nooit een succes. De twee hebben namelijk heel andere eigenschappen. Zo gebruik je bloem vooral bij cake of koekjes en meel voor brood of pannenkoeken. Haal de twee dan ook niet door elkaar, anders eindig je straks met kruimelige koeken of brood zonder pit.

Zelfrijzend bakmeel

Let wel op, zelfrijzend bakmeel is een stiekeme instinker. Dit zogeheten bakmeel is namelijk helemaal geen meel, maar bloem. Bloem met een snufje bakpoeder om precies te zijn. Hierdoor rijst het beter dan gewone bloem en is het spul ideaal voor het bakken van cake of muffins.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat