Dit is waarom we marsepeinen varkens eten

Krijg je er een, dan kun je dat zeker als compliment beschouwen.

image
Getty Images

Rond de feestdagen speelt de banketbakker voor slager en liggen de marsepeinen varkens weer in de etalage. Van biggen tot joekels en worsten tot ham: we eten het allemaal. Maar, waarom vooral varkens en geen kippen of vegetarische opties? Dat komt door een eeuwenoude traditie.

Nieuws: dit is de lekkerste chocoladeletter van 2018 >

Slachtmaand

Die traditie stamt uit de middeleeuwen. Lang geleden, toen Thuisbezorgd nog niet bestond, hamsterden de Germanen hun eten zelf bij elkaar voor de winter. En dat was niet makkelijk zonder supermarkt. Voordat de strenge winter begon, werden in november de varkens geslacht. Had je als gezin een varken als huisdier, dan zat je de komende maanden gebakken.

Varken als offer

Als je eigen gezin voeden nog niet lastig genoeg was, offerden de Germanen ook voedsel aan de goden. Knollen, een baal stro of een zak uien, het was allemaal prima. Gaf je echter een stuk ham of - nog beter - een heel varken, dan ging het je voor de wind. Een varken was hartstikke kostbaar. Had je zoveel vlees dat je wat kon delen met je favoriete god, dan moest het wel goed met je gaan. Zo ontwikkelde varkensvlees zich tot het symbool voor voorspoed en geluk.

Marsepein

Toen het offeren van dieren verboden werd, moesten de welvarende Germanen op zoek naar een nieuwe manier om de goden gelukkig te stemmen. Daarom vervingen ze varkensvlees door ander kostbaar voedsel zoals marsepein. En traditiegetrouw als onze voorouders waren, boetseerden ze die in de vorm van varkensvlees.

Traditie

Wij kopen dat varken tegenwoordig alleen omdat-ie zo lekker is, maar onze traditionele oosterburen denken daar anders over. Geef je in Duitsland een marsepeinen varken cadeau dan wens je diegene - net als vroeger - voorspoed en geluk toe. Best romantisch die Germanen.

Huh?Dit vreemde ingrediënt zit in je banketstaaf >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat