Klaar met uitlopers? Zo bewaar je aardappels op de goede manier

Én blijven ze makkelijk maanden houdbaar.

aardappels bewaren
Getty Images

Wil je net je aardappels schillen, zitten die dingen weer vol met uitlopers. Hoe dat steeds kan? Het ligt niet aan de kwaliteit en ook niet aan de soort aardappels, maar aan de manier waarop je ze bewaart. Als je dat goed doet, gaan die knollen namelijk maanden mee.

Bak of zak

Een open kom of bak is de beste verblijfplaats voor je piepers. Een papieren zak is daarnaast ook een goede optie. Wanneer aardappels worden bewaard met goede ventilatie, blijven ze namelijk langer goed. Stop ze dus nooit in een afgesloten plastic zak of bak. Hiermee vergroot je de kans dat ze uitlopen en dat is dus niet de bedoeling.

Ethyleen

Als je dacht dat je die aardappelbak ook prima voor de opslag van je uien of appels kon gebruiken, dan heb je het mis. Bepaalde snel rijpende groenten en fruit - zoals appels, bananen, tomaten of uien - laten namelijk ethyleen vrij. En dit stofje zorgt er dus weer voor dat aardappels sneller uitlopen. Voortaan bewaar je die dus gewoon zelfstandig.

5x bakken met bruine bananen >

Koel in de keuken, niet in de koelkast

Maar waar zet je die aardappels dan weg? Dat doe je op een koele, droge plek, natuurlijk het liefst in de keuken. De juiste temperatuur is in dit geval erg belangrijk. Bewaar de piepers op een plaats waar het kouder is dan de kamertemperatuur, maar warmer dan in de koelkast. Zorg daarnaast dat ze in het donker staan, met zo min mogelijk zonlicht. Geen ruimte in het keukenkastje? Bewaar ze dan bijvoorbeeld in de kelder of garage.

In of uit de koelkast? Zo houd je ook andere groenten vers >

Toch uitgelopen?

Geen paniek. Ook aardappels mét uitlopers zijn nog gewoon eetbaar. Snij de uitlopers simpelweg ruim weg met een mesje voordat je ze verder bereidt. Zo kunnen ook je overrijpe piepers gewoon in je prakkie.

Bron: Healthline, Kitchn

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat