De helden van Bon Appétit kwamen enige tijd geleden met een waanzinnige vondst. In hun testkeuken ontdekt chef Brad Leone per toeval een karamel terwijl hij groentes roostert in de oven. Huh?
Zoete aardappel
Inderdaad, chef Leone maakt zijn karamel van zoete aardappel. In het recept noemt hij niet welke zoete aardappel hij precies gebruikt. Gezien de goudoranje kleur van de karamel is het hoogstwaarschijnlijk een ras met oranje vruchtvlees, zoals de Covington, Beauregard of de Orléans.
Sweet love
Een hoofdrol in zoete gerechten is niet nieuw voor de oranje ‘bataat’. In Azië zijn ze dol op toetjes met zoete aardappel, taro en paarse yam. In Nieuw-Zeeland gaat ‘kumara’, zoals de zoete aardappel daar heet, door de taart en in Amerika is ‘yam’ met marshmallow populair. Maar dat de zoete knol in z’n eentje voor karamel kan zorgen, daar hadden we ‘m toch echt even onderschat.
Roosteren
Het is je tijdens het roosteren van zoete aardappels vast wel eens opgevallen. De knollen laten zetmeelrijk vocht los dat lekker karamelliseert, of in het ongunstige geval, 'lekker' aanbakt op de bodem van je oven. Chef Leone zag dit ook en kreeg een idee.
Vegan karamel
Hij besluit om zoveel mogelijk zetmeelsap uit de zoete aardappels te persen met behulp van een kaasdoek. Door dit sap vervolgens in een sauspan ‘in te koken’, verdampt het water en ontstaat een romige en zoete, goudoranje karamel. En dat zónder suiker, room of boter. Helemaal vegan dus.
Waar zal ik die karamel allemaal over, door, op of onder doen, horen we je denken. Wij hebben in ieder geval al een aantal karamelvisioenen van pannenkoeken, wafels of gewoon dubbeldik besmeerde boterhammen.
De complete instructies voor het maken van de karamel vind je op Bon Appétit.