Is water nog goed na een nacht op je nachtkastje?

Of na een week in je sportfles? We brengen de antwoorden, jawel, boven water.

houdbaarheid leidingwater
Getty Images

Wat de houdbaarheid van water is, hangt ervan af over welk water het gaat. Een verpakt flesje water heeft vanwege wetgeving een houdbaarheidsdatum, maar blijft eigenlijk tot en met sint-juttemis goed. Een fles of glas leidingwater waar je al aan gelurkt hebt? Daarvoor geldt wat anders.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit loopt terug door de groei van bacteriën in het water. Die komen in het water terecht door de bacteriën in je mond en groeien in rap tempo onder invloed van warmte en zonlicht. Kan dat kwaad? Niet echt, tenzij je een zwak gestel hebt. Lekker fris is het natuurlijk niet. Bovendien: bied je je sportmaatje een slok water aan en je hebt er zó een kolonie bij.

Waterfles

De meeste mensen hebben een vaste waterfles aan hun zijde. Treadmill Reviews onderzocht die flessen en vond dat ze gemiddeld meer bacteriën bevatten dan het favoriete speeltje van je huisdier. Waterflessen met een straw-top, drinktuit en die van roestvrijstaal waren nog de schoonste. Wat kun je verder doen om je waterfles zo goed mogelijk schoon te maken? Dat lees je hier.

Wassen en steriliseren

Poetsen is inderdaad de beste optie en dan het liefst met zo min mogelijk afwasmiddel. Dat is namelijk net zo'n voedingsbodem voor bacteriën als speeksel, voedsel of dat restje cola. Echt hygiënisch ben je bezig door je fles en je vaste nachtkast-glas, tenminste eens per week, met kokend water om te spoelen.

Zuiver water

Terug naar dat halfvolle glas op je nachtkast. Geef toe, dat lonkt af en toe naar je, na een korte nacht. Hoe lang kun je daar nog van drinken? Samengevat zijn dus drie factoren van belang: hoe warm en licht is het op de kamer? En hoe schoon was het glas toen-ie gevuld werd?

We zijn niet allemaal natuurkundige dus een richtlijn is wel handig. Een fles leidingwater is gekoeld ongeveer een week houdbaar, maar Barbara Groenendijk van watercyclusbedrijf Waternet, adviseert om je fles iedere dag te verversen. Doneer dat glas water de volgende dag dus liever aan je kamerplant en tap jezelf een vers glas leidingwater in, wat overigens superschoon en goed water is.

Bron: TROUW, AQUACHAIN, NRC

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat