Verpest pittig eten je smaakpapillen?

Eindelijk het verlossende antwoord op die vurige vraag.

pittig eten smaakpupillen
Getty Images

Takel jij elke maaltijd met hot sauce toe en mag er van jou altijd wel een extra schepje sambal bovenop? Dan heb je het jezelf vast wel eens afgevraagd: verpest een pittig eetpatroon je smaakpapillen?

En? Verpest pittig eten je smaakpapillen?

Alhoewel die Hollandse pot voor jou altijd wel wat pit kan gebruiken en nagenoeg alles smaakloos lijkt, is er absoluut niks mis met je smaakpapillen. Hoe dat kan? Eigenlijk is het heel logisch. Het kunnen tolereren van smaken is namelijk puur een kwestie van gewenning. Niemand wordt geboren met een tolerantie voor pittig eten, dit wordt aangeleerd.

Hoe vaker je pittig eet, des te beter je er tegen kunt en hoe meer pikante saus je dus nodig hebt om diezelfde vurige sensatie opnieuw te krijgen. Op deze manier raak je geleidelijk gewend aan hele extreme smaken en valt een vlakke andijviestamppot helemaal in het niet.

Met een extra korreltje zout

Extreme smaken dus. Dat geldt niet alleen voor pittig eten, maar ook voor zoet of zout. Doe jij altijd wat extra schepjes suiker in de thee of een flinke snuf zout op je eitje, dan ben jij helaas ook slachtoffer van deze smaakverslaving.

Klaar? Afleren maar!

Betekent dit dan dat je nooit meer kunt genieten van slappe thee en kale eieren? Dat gelukkig niet. Nogmaals, smaak is gewenning en dus kun je afkicken. Direct cold turkey stoppen wordt in dit geval niet aangeraden, afbouwen blijkt de beste remedie. Gebruik simpelweg steeds een snufje, schepje of dotje minder en geef jezelf de tijd om er even aan te wennen. Dan smaakt die stamppot binnen de kortste keren als nooit tevoren.

Bronnen: Happy in Shape, Thrillist, VICE

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat