Amerikaanse chef Alice Waters wint Johannes van Damprijs

Een kroon op haar strijd voor beter, bewuster eten.

Alice Waters prijs
Getty Images

Hoera herfst! Grote kans dat je binnenkort weer een pompoen staat te villen. Voor de soep of voor Halloween natuurlijk. Eén ding: gooi die verse pompoenpitten niet weg. Ze zijn de verborgen parels van de pompoen. Extra werk? Nee hoor, we beloven dat je ze in een handomdraai omtovert tot een lekkere snack.

4x tips voor handig 'hergebruik' van andere voedelresten >

Wit of groen?

Hoe zit dat eigenlijk? De pompoenpit in de winkel is groen, totaal anders dan die witte in jouw pompoen. Die uit de winkel zijn eigenlijk pompoenpitkernen: het binneste van de pompoenpit. De pitten die je overhoudt na je pompoenslachting zijn dus nog compleet, mét wit vlies. Lekker laten zitten. Dat is niet alleen makkelijk, maar dankzij de vezels ook nog eens gezond.

Pompoen met pit

Wist je dat er speciale pompoenrassen zijn die bomvol pit zitten? De groengele Styrian- en Kakaipompoen bijvoorbeeld. Kun je die niet vinden? Ga dan in ieder geval voor een grote pompoen, logischerwijs heeft die meer en grotere zaden. Klop er ook even op: holler betekent namelijk meer ruimte voor pitten.

Aan de slag

Trek het vruchtvlees van de pitten en spoel ze af. Spreid ze ruim uit over een bakplaat, zodat geen pit aan de hitte van de oven ontkomt. Schep ze om met wat olie en bestrooi met je favoriete kruidenmix. Bak ze in een oven op 180 graden Celsius voor ongeveer vijtien minuten, of tot ze goudbruin zijn. Snack ze zo van de plaat, maar probeer er ook wat te bewaren voor je komende maaltijden.

Zin gekregen in pompoen? Wat dacht je van pompoen-perencake >

Strooigoed

Elke maaltijd heeft namelijk baat bij extra crunch, vooral salades en soepen worden er beter van. Of wat dacht je van pompoenpit met gerookte paprikakruiden over je stamppot, in plaats van spekjes? Op de zoete tour doet de pompoenpit het ook goed. Bestrooi ze met kaneel en maak je muesli of popcorn extra voedzaam.

Vind je toch dat we je met extra werk hebben opgezadeld? Dan ben je vast blij om te weten dat het schillen van een pompoen - met dunne schil - vaak helemaal niet nodig is. Scheelt weer.

Nog meer reden om voor zaden en pitten te gaan >

BRON: Kitchn, JamieOliver

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat