Kruid, groente én specerij
De venkel is dus alle drie. De witte bol gebruik je als veelzijdige groente en eet je rauw, gekookt of geroosterd. Het groene venkelkruid is een friszoete garnering over soep of stoof en een smaakmaker in salades. Vers venkelkruid is niet te verwarren met het bruine venkelzaadje dat als specerij wordt ingezet als basis voor stoofpotten en curry’s. Maar, zoals gezegd heeft de drie-in-één powerbol nog meer kwaliteiten in huis.
Marathon
De oude Griekse naam voor venkel was ‘marathon’ of ‘maratho’. Voor de Grieken was de venkel een symbool voor overwinning en succes. Deze status heeft de venkel te danken aan de legendarische ‘Slag bij Marathon’, een dorp in de buurt van Athene, waar het Griekse leger de Perzen versloeg. Het gebied zou vol hebben gestaan met wilde venkel.
Wat dat met de hardloopwedstrijd te maken heeft? Dat hebben we te danken aan de beroemde koerier Pheidippides, die het bericht van de overwinning snel naar Athene bracht door aan één stuk door te rennen. Een stuk van 42 kilometer om precies te zijn, inderdaad de afstand van de hedendaagse marathon.
Slank en fris
Volgens de oude Grieken bracht de venkel niet alleen succes op het slagveld, maar ook in de dagelijkse strijd tegen de kilo’s. Het zou de spijsvertering bevorderen en tegelijkertijd een hongergevoel tegengaan. Bijkomend voordeel van kauwen op venkel, en dan vooral op het groene kruid, is het verfrissende effect op de adem. Succes, slank en fris dus en dat allemaal dankzij de venkel.
Bron: Reader’s Digest Het Ultieme Kruidenboek, BakeLogic, Venkel.nl