De Sri Lankaanse egg hopper is een eitje apart

Keuzestress! Ontbijten met crêpes of met een ei? Dit gerecht heeft het gelukkig allebei.

sri lankaans ei
Getty Images

Een ei gekookt, gebakken of gepocheerd? Altijd prima, maar wel een beetje saai. Wil je jouw ei een keer anders? Probeer dan een egg hopper. Een eitje Sri Lanka-style. Niet schrikken: de oosterse variant ziet er anders uit dan het eenvoudige, Hollandse spiegelei.

Huh? Hopper?

Het Indiase gerecht is meer dan een simpel ei alleen. De egg hopper, ook wel appam genoemd, is een spiegelei geserveerd op de bodem van een dunne, komvormige crêpe, bereid met een tropisch pannenkoekenbeslag. In Sri Lanka is de hopper overal, de hele dag door verkrijgbaar. Het gerecht staat namelijk niet alleen 's ochtends als ontbijt, maar ook 's avonds tijdens het diner op het menu. De bewoners krijgen blijkbaar zelf geen genoeg van deze lekkernij.

Zo doen ze dat

Voor de krokante buitenlaag gebruik je een beslag van rijstmeel, kokosmelk, gist en suiker. Dit mengsel wordt volledig verspreid over een kleine, komvormige pan. Ook wel een hopperpan genoemd. Aan dit plaatselijke hulpmiddel dankt het gerecht zijn eigenaardige bolle vorm. Wanneer het natte beslag opdroogt, is het tijd om het ei toe te voegen.

Een goede basisvaardigheid eitje-tikken is hiervoor wel vereist. Het is namelijk de bedoeling dat het ei, mét intacte dooier, in het midden van de komvormige crêpe belandt. Voor de laatste stap gaat er, voor de resterende baktijd, een deksel op de hopperpan. De stoom die zo gevangen blijft, voorkomt dat 'de kom' uitdroogt.

Een ei dat zowel aantrekkelijk is voor het oog, als voor de smaakpapillen, is het fascinerende eindresultaat. Ligt dit kunstwerk vervolgens op je bord, dan rest er nog één vraag. Hoe eet je dat gevaarte op?

Hopper happen is een eitje

Gelukkig is het eten van dit gerecht een eitje. Je eet het namelijk gewoon met je handen. Daarbij is het een kom, dus opvullen met een heerlijke curry is zeker toegestaan.

Bron: Tasting Table

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat