5 must-haves uit de Russische supermarkt

We hebben je boodschappenlijstje alvast gemaakt.

russische-supermarkt
Getty Images

Je bent er vast eens langsgelopen, de Russische en Oost-Europese supermarkt. Welke parels liggen er binnen op je te wachten? Met deze boodschappenlijst weet jij wel raad.

1. Pelmeni

Met een zak van deze deegkussentjes in de vriezer kun je alles aan. Pelmeni brengen troost op een grijze winteravond, ze zijn de oplossing bij onverwacht bezoek en het antwoord voor de soep waar dat extra's in mist. Gevuld met een kruidige mix van rund- en varkensvlees, zijn ze klaar om in bevroren toestand (voorkomt scheuren) in water te koken tot ze komen bovendrijven. Zo makkelijk volg je het traditionele recept uit de Oeral. Iets verfijnder doen ze het in Siberië: koken in vleesbouillon met een lauriertje. Serveren met wat zure room en klaar is je Russische dumplingdroom.

2. Tvorog en Syrniki

Tvorog ziet eruit als hüttenkäse maar dan droger en steviger. Op een heel prettige manier is de smaak iets zuurder. Vanwege het hoge eiwitpercentage schijnt Russische tvorog erg gezond te zijn. In Rusland doen ze iets geniaals met tvorog, namelijk mengen met ei, bloem en vanille om het daarna even te bakken in de koekenpan. Goudbruine, van binnen nog zachte Syrniki pannenkoekjes zijn het resultaat. En daar ontbijten ze dan mee. Goedemorgen!

3. Duindoornbessen

Alleen al om hun feloranje kleur laat je de diepgevroren zak duindoornbessen niet liggen. Puur smaakt de duindoorn een beetje zuur. Kook 'm in tot duindoorngelei en hij is zo ongeveer overal goed bij. Duindoornbessen komen ook mooi tot hun recht in een karaf met water, waar ze subtiel hun smaak aan afgeven. Of mix een hand, bomvol vitamine C, door je smoothie voor een zure kick.

4. Russisch snoep

Het ene snoeppapiertje is nog verleidelijker dan het andere. Over de smaak valt dat helaas niet te zeggen, maar soms is het raak en heb je een heerlijke vulling van chocolade en zonnebloempit in je mond. Zeg maar een vriendelijke versie van Russische roulette.

5. Chechil sliertkaas

Kaassnackers opgelet, want we hebben je nieuwe verslaving gevonden. Chechil is een kaasbereiding die oorspronkelijk uit Armenië komt en erg populair is in Rusland. Tijdens de bereiding ontstaan slierten in de kaas, die worden losgetrokken en gevlochten. Vervolgens wordt de mozzarella-achtige kaas gepekeld en gerookt. Het resultaat is een goudbruine kaasvlecht waar je de sliertjes één voor één aftrekt en oppeuzelt. De perfecte borrelsnack.

Tekst: Mèlanie Koelewijn

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat