Edamame sojaboon
De edamame sojaboon is de onrijpe peulvrucht van de sojaplant, waar een rijtje vers glimmende sojaboontjes in zit. De groene sojaboon staat bekend om zijn hoge voedingswaardes waaronder vezel, eiwit, ijzer en omega 3-vetzuren. Niet voor niets zijn ze populair bij vegetariërs en veganisten. Nog een fijne eigenschap: ze maken salade of sushibowl Instagramwaardig. Niets kwaads aan zou je denken, of toch?
Lectine
In peulvruchten en vooral in de sojaboon zit de natuurlijke gifstof lectine. Het Voedingscentrum raadt aan om peulvruchten vijf minuten tot wel een kwartier te koken om deze stof onschadelijk te maken. Of dat ook genoeg is bij de sojaboon is nog onbekend. Hoe gevaarlijk is lectine dan? Als je teveel van de stof binnenkrijgt geeft dat klachten als misselijkheid, koorts en diarree. Niet fijn. Serieus opletten geblazen nu blijkt dat lectine op lange termijn zelfs schadelijk kan zijn voor je darmen en nieren.
Salade of sushibowl
Ok, we gaan de sojaboon thuis aandachtig koken, maar hoe zit het met die kant-en-klaar sojaboon of die in je salade of sushibowl van de supermarkt? Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt die alleen geblancheerd. En volgens hoogleraar voedingsleer Jaap Seidell is dat waarschijnlijk veel te kort om lectine onschadelijk te maken.
Gevoeligheid
En nu? Op dit moment is verkoop van de sojaboon op deze manier toegestaan. Dat komt omdat de maximale hoeveelheid lectine die peulvruchten mag bevatten niet bekend is. Wel is bekend dat de gevoeligheid voor lectine per persoon verschilt en dat kinderen extra gevoelig zijn.
Er wordt nog maar weinig geklaagd over de sojaboon. Dat komt volgens Sytske de Waart, voedingsdeskundige bij de Vegetariërsbond, doordat je buikklachten niet snel aan het eten van sojabonen linkt.
Iets om rekening mee te houden wanneer je kookt voor kids of zelf snel buikklachten hebt.
Bron: Volkskrant