Heel tof: heirloomtomaten

Alles over deze bijzondere soort die nu een comeback maakt.

heel tof heirloomtomaten
Getty Images

Tomaten zijn er in allerlei varianten. Maar een wel heel bijzondere knaak, dat is de heirloomtomaat. Ken jij 'm? Of heb je er nog nooit van gehoord? Mooi is-ie in ieder geval wel. En gelukkig zien we de heirloom steeds vaker terug in het schap.

Heirloom

Heirloomtomaten zijn tomaten van heel oude rassen. De zaden van deze rassen zijn generaties lang als een erfstuk doorgegeven, maar de tomaten raakten in vergetelheid. Ze waren te bevattelijk voor ziekten, hadden vreemde vormen of waren niet consistent in smaak. Daarom was deze niet geschikt voor het supermarktkanaal.

Thuistelers

De heirloomtomaat maakt gelukkig een goede comeback. Enthousiaste tuinders en thuistelers brengen met liefde deze bijzondere tomatenkinders groot. Rechtstreeks van deze tuinders of via de boerenmarkt krijg je de kleurrijke figuren in handen. Of je gaat de uitdaging aan met een eigen zakje heirloomtomatenzaad die je online op de kop tikt.

Brandywine en San Marzano

Alsof hun uiterlijk niet verleidelijk genoeg is, dragen de heirloomtomaten ook nog eens heel sexy namen. Napa Rosé Blush, Currant Gold Rush of Green Zebra, dat klinkt toch spánnend? En dan zijn er ook nog eens meer dan duizend variëteiten.

De Brandywine en San Marzano behoren tot de bekendste heirloomtomaten. Langzaam groeiend kan de rood-roze Brandywine wel 0,7 kg (!) zwaar worden. Hij staat bekend om z'n zoet-zure smaak. De langpuntige pruimtomaat San Marzano uit Italië is niet alleen bijzonder mooi. Het is ook de enige tomaat die geschikt is voor een échte Napolitaanse pizza Margherita. Als je ons niet gelooft: 't staat vastgelegd op de culturele werelderfgoedlijst van Unesco.

Dat is toch niet iets om te vergeten? We verwelkomen de gele en groene, geribbelde en amorfe types van harte terug. Om ze vervolgens te verslinden.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat