Heel tof: heirloomtomaten

Alles over deze bijzondere soort die nu een comeback maakt.

heel tof heirloomtomaten
Getty Images

Heirloom

Heirloomtomaten bijvoorbeeld, zijn tomaten van heel oude rassen. De zaden van deze rassen zijn generaties lang als een erfstuk doorgegeven, maar de tomaten raakten in vergetelheid. Ze waren te bevattelijk voor ziekten, hadden vreemde vormen of waren niet consistent in smaak. Kortom, niet geschikt voor het supermarktkanaal.

Thuistelers

De heirloomtomaat maakt gelukkig een goede comeback. Enthousiaste tuinders en thuistelers brengen met liefde deze bijzondere tomatenkinders groot. Rechtstreeks van deze tuinders of via de boerenmarkt krijg je de kleurrijke figuren in handen. Of je gaat de uitdaging aan met een eigen zakje heirloomtomatenzaad die online goed verkrijgbaar zijn.

Brandywine en San Marzano

Alsof hun uiterlijk niet verleidelijk genoeg is, dragen de heirloomtomaten ook nog eens heel sexy namen. Napa Rosé Blush, Currant Gold Rush of Green Zebra, dat klinkt toch spannend? En dan zijn er ook nog eens meer dan duizend variëteiten.

De Brandywine en San Marzano behoren tot de bekendste heirloomtomaten. Langzaam groeiend kan de rood-roze Brandywine, bekend om zijn geweldig zoet-zure smaak, wel 0,7 kg (!) zwaar worden. De langpuntige pruimtomaat San Marzano tomaat uit Italië is niet alleen bijzonder mooi. Het is ook de enige tomaat die geschikt is voor een echte Napolitaanse pizza Margherita, zoals vastgelegd op de culturele werelderfgoedlijst van Unesco.

Dat is toch niet iets om te vergeten? We verwelkomen de gele en groene, geribbelde en amorfe types van harte terug. Om ze vervolgens te verslinden.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat