Hé tijger! Ken jij deze noot al?

Deze tijgernoot eet je ook als er geen fuif is, hij is namelijk behoorlijk goed voor je.

tijgernoot
Getty Images

Tijgernoot of aardamandel

Eeuwenoud, maar recent popt-ie meer en meer op in Nederland: de tijgernoot, ook bekend als chufa, of aardamandel. Zo geliefd dat hij met de oude Egyptenaren mee ging in hun tombe. En in Spanje maken ze er een heel populair drankje van. Tegelijk is-ie gehaat door boeren. De knolcyperus, waar het tijgernootknolletje aan groeit, is namelijk een opdringerig onkruid. Een spannend nootje, dat officieel dus helemaal geen noot is.

Horchata

Op vakantie in Spanje heb je de tijgernoot misschien al eens in je drankje gehad. Daar is de aardamandel de basis van het populaire horchata: een milkshake-achtige drank, maar dan veel lichter en frisser. De drank uit Valencia koop je op straat of in een horchateria. Probeer kwalitatieve horchata te krijgen, van echte tijgernoot. Of maak horchata heel makkelijk zelf, op dezelfde manier als andere notenmelk.

Sojamelk, amandelmelk, kokosmelk... Welke melksoort is het beste voor je? >

Gebruik

Door zijn natuurlijk zoete en nootachtige smaak doet de tijgernoot het goed in zoete gerechten. Je koopt de tijgernoot in z’n geheel, gepeld of als meel. De hele noot week je voor horchata of tijgernootmelk. Gepeld is de noot geschikt als snack of door muesli. Tijgernootmeel is ideaal voor het maken van glutenvrije broodjes. Nog een no waste tip: met de pulp die overblijft na het maken van de melk, maak je knapperige koekjes.

Gezond

Klein maar fijn, dat geldt zeker voor het gestreepte nootje. Rijk aan vezel, magnesium en kalium is de tijgernoot goed voor lijf en leden. De tijgernoot zou zelfs probiotisch werken en houdt daarmee je darmen blij. Het proberen waard dus, maar vooral omdat-ie heel erg lekker is.

Tekst: Mèlanie Koelewijn


Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat