In de toko: petehbonen - ofwel stinkbonen

Vanja laat ons, peteh-debutanten, in 5 stappen kennismaken met de petehboon en zijn nogal uitgesproken kwaliteiten.

petehbonen-stinkbonen
Jasmine Van Hevel

De petehboon is de rare snijboon onder de bonen. Het is een peulvrucht die vooral smaakmaker is. Hij zit in lange groene kronkelpeulen, die je vaak in bundels aan Aziatische marktstalletjes ziet bun gelen.

Stinkboon

De bonen zien eruit als groene amandelen, hebben een geheel eigen smaak (lichtbitter, een beetje knoflookachtig) en, laat ik daar maar gewoon eerlijk over zijn, je adem gaat er enorm van ruiken.

Bij overdadige consumptie zweet je het uit je poriën. Daar wil ik het even bij laten, hier. Zijn bijnaam ‘stinkboon’ is kortom niet voor niets. Stank lijkt sowieso een rode draad in het Indonesische kruidenkastje, maar dit terzijde.

Team

Zoals vaker met stinkende ingrediënten: you either love it or hate it. In Indonesië is men in elk geval dol op de petehboon. Onno Kleyn schrijft in zijn standaardwerk De Grote Kleyn dat je de petehboon niet in zijn geheel eet. In principe heeft hij gelijk (Onno heeft altijd gelijk), blanda’s zullen dat inderdaad wat heftig vinden. Wij Indo’s hebben daar echter geen moeite mee. Dat vinden ze ook bij Toko Toet in Den Haag, een van mijn favoriete toko’s, waar de Sumatraanse kok kwistig kookt met de boon.

Klassiekers met petehbonen

Naast klassiekers zoals sambal goreng peteh udang (garnalen met petehbonen in pittige kokossaus) of sambal peteh, zitten ze bij Toet in de roergebakken kankung (een spinazieachtige moerasplant), in hun daging smoor (rundvlees met ketjap) en in de sajoer lodeh. Die laatste zie je hier trouwens vaker zonder petehbonen.

Zijn petehbonen gezond?

De petehboon krijgt heilzame eigenschappen toegedicht. Zo zou hij bijvoorbeeld bloeddruk- en depressieverlagend werken. Mijn moeder houdt het op ‘effectieve anticonceptie’ – vanwege de slechte adem. Daarom zit hij niet in haar sajoer lodeh, maar als ze ‘zondigt’, dan het liefst met sambal goreng peteh udang. Voor deze keer ben ik het met haar eens. Ik raad het peteh-debutanten van harte aan. De sterke smaak van garnalen, knoflook en rode peper is goed opgewassen tegen de petehboon. Misschien is het geen liefde op het eerste gezicht, aan deze boon moet je langzaam wennen. Maar ben je eenmaal om, dan wordt het een stinky pleasure.

Bereiden

Je vindt petehbonen in de koeling of diepvries bij de toko. Oefen op de uitspraak voordat je ernaar vraagt: het is peteh zoals in huppetee, en níet paté-boon – dat laatste heb ik vaak en tandenknarsend moeten aanhoren toen ik nog in een Indonesisch restaurant werkte.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat