1. Pasta a ceci - Campanië
Pasta met kikkererwten, rozemarijn, tomaat en peperoncini, een armeluisgerecht uit het Zuiden.
2. Fregola con le arselle - Sardinië
Getoaste bolletjes (een soort kruising tussen pasta en couscous) met een soort vongole.
3. Penne alla norma - Sicilië
Penne met aubergine, tomaat en ricotta salata (gezouten, harde ricotta).
4. Gnudi con ricotta e spinaci - Toscane
‘Naakte gnocchi’ (gnudi) van ricotta en spinazie. Naakt omdat het eigenlijk meer vulling is en er nauwelijks deeg aan te pas komt. Geserveerd met gesmolten boter, salie en nootmuskaat.
Op deze manier maak je de perfectie versie van pasta carbonara >
5. Tortellini in brodo di cappone - Reggio Emilia
Tortellini in bouillon van kapoen. De bouillon wordt getrokken van de kapoen, die vervolgens door de vulling gaat.
6. Spaghetti alla chitarra - De Marken
Vierkante spaghetti, gemaakt met een besnaard apparaat, vandaar de gitaarverwijzing. Traditioneel geserveerd met gehaktballetjes van kalfsvlees en varkensvlees.
7. Tajerin con fegatini – Piëmonte
Tajerin is dialect voor taglierini, dunne lintpasta met een saus van kippenlevertjes en Marsala.
8. Spaghetti alla carbonara - Rome
Spaghetti met saus van guanciale (wangspek) en rauwe eieren (meestal deels dooiers deels heel ei) die heel kort garen in de pan met pasta. Met veel versgemalen zwarte peper.