In de toko: kleine stinkvisjes ikan teri

Wat moeten we met ikan teri, die kleine visjes met die sterke geur? En wat is er eigenlijk lekker aan? Vanja van der Leeden weet het.

ikan teri ansjovis
Getty Images

Ansjovis

Dit keer pakken we die kleine stinkvisjes uit de toko, ikan teri, bij de staart. Gedroogde, gezouten ansjovisjes. Wie deze rubriek volgt denkt nu misschien: alweer zo’n stinkingrediënt. Dat klopt. En het is ook niet het laatste trouwens, de toko staat er vol mee.

Tokodwalen is een leuke bezigheid. Langs paden met maffe exotische ingrediënten, waar je vertwijfelde blanda’s (de Hollanders – een beetje oneerbiedig) onzeker ziet rondstruinen met hun boodschappenlijstjes. Ik voel me dan cool, dat ik met een been in Azië sta en weet hoe ik die onbekende ingrediënten moet gebruiken. Het nadeel van een insider zijn is dat je kritisch bent. Je weet al gauw dat de ene toko dan misschien goed gesorteerd is in verse kruiden, maar dat de pasteitjes er melempem (slap en oudbakken) zijn.

Verschillende soorten ikan teri

Ook wat ikan teri betreft kan de kwaliteit behoorlijk verschillen per toko (ze smaken chemisch, of de textuur is niet goed) en zo wordt de beste ingrediënten shoppen al gauw een hele tokotour. Maar goed. ‘Ikan’ betekent vis, ‘teri’ is de soortnaam van een blauw-zilver gestreept visje, ansjovis of familie van de ansjovis. Ze verschillen in afmeting, maar zijn doorgaans drie à vier centimeter lang. De allerkleinste worden ‘ikan teri nasi’ genoemd. Deze ieniemienies van zo’n centimeter lengte gebruiken we als gebakken uitjes, in Indonesië worden ze vaak over nasi kuning gestrooid. Je vindt ze tegenwoordig nauwelijks meer, dat heeft vast met bescherming van die kleine soort te maken.

Ikan teri sambal goreng

‘Ikan teri sambal goreng’ zijn dezelfde gedroogde visjes, maar dan al aangefruit met sambal en suiker. Pittig, zoet, plakkerig en minder krokant. Surinaamse teri wordt ook zo bereid, vaak van grotere stukken vis, en is zoet en taai (in a good way). De laatste twee kun je direct verwerken of als condiment gebruiken, zoals sojasaus of sambal.

Hoe te gebruiken

Dat geldt niet voor ikan teri, uit het vuistje zijn ze niet te doen, zo zout en vissig. Ik doe dat stiekem wel als ik een zoute kick wil. Normale mensen spoelen ze eerst of weken ze kort, drogen ze en frituren de visjes dan. Daarna kun je ze bijvoorbeeld opbakken met sambal en suiker. Deze ‘sambal goreng’ bereiding is een heerlijke basis die je dan weer mengt met pinda’s of krokant gebakken tempeh. Indonesiërs zijn gek op dat knapperige – textuur is net zo belangrijk als smaak. ‘Fruit ikan teri aan met sambal, suiker, ui, knoflook en limoenblad en je geeft een saaie ketjapsaus meer diepte,’ tipt vriend en eigenaar Max Lumankun van indofusionrestaurant Max in Amsterdam. Vanwege het vissige en zoute is ikan teri een ideale smaakmaker. Van gestoomde vispakketjes tot maiskoekjes, of sambal ikan teri, waarbij de visjes met ui, rode peper, asemwater en santen een rijke kokossambal worden.

Indo comfortfood

Of maak het jezelf snel smakelijk en maal de ikan teri fijn. Kook rijst met sereh en kokos lekker nattig, leg er een gepocheerd ei op en bestrooi met crunchy ikanteripoeder. Indo comfortfood!

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat