Koffietrend of traditie
Niets is wat het lijkt. Het gaat hier niet om de nieuwste koffie-hype, maar juist om een heel oud gebruik uit Noord Scandinavië. De rendierhouders daar roerden in de zomermaanden verse rendiermelk door hun koffie. In de lange winters moesten ze het met gedroogde melk of kaas doen. Zo zou de hedendaagse koffiekaas of kaaskoffie, bekend als kaffeost, zijn ontstaan.
Kaffeost
Kaffeost ziet er tegenwoordig iets anders uit dan bij de rendierhouders. In plaats van gedroogde melk gaat er in blokjes gesneden juustoleipä-kaas door de koffie. Juustoleipä is een ronde en platte kaas met een structuur die lijkt op een mix van halloumi en feta. De mooie bruine vlekken op de kaas ontstaan door het bereidingsproces van bakken en grillen, wat de kaas tegelijk langer houdbaar maakt.
Smeltende kaas
Krijg je de kans om kaffeost te proeven of ga je het thuis proberen na te maken? Doe de juustoleipä- kaas dan in een mok en giet daar de hete koffie overheen. De kaas zuigt de koffie op en smelt een beetje. Lepel de kaas uit de mok en drink daarna de koffie.
Koffie en kaas = liefde
Dat de combinatie van kaas en koffie zo gek nog niet is blijkt wel uit het feit dat kaas en koffie steeds vaker samen geserveerd wordt. Maar let op: niet zomaar alle kaas en koffie vormt een geslaagd paar. Chefkok Peter Lute adviseert in de Volkskrant om een zachte blauwschimmelkaas bij de koffie te serveren of een oude Remeker die het door zijn rokerige smaak goed met koffie doet. Erbij hè? Niet erin. Dat laten we aan de Scandinaviërs over.
Bron: Atlas Obscura, Volkskrant, thejolipantry