De soul van de taco: 7 essentiële tacosauzen

Een goede salsa haalt de taco omhoog. Je hebt rauwe, gekookte en gemixte salsa’s. We lichten de belangrijkste uit.

taco-saus
Getty Images

Salsa's zijn er in vele soorten en kleuren. Of je nu guacamole maakt of tomatensalsa, met een Mexicaanse salsa als deze zit je goed. Lekker bij een fijn tortillachipje, maar ook in een wrap of taco zijn deze klassiekers smakelijk.

Salsa roja

Salsa roja is een rode basissalsa op basis van tomaat, tomatillo, pepers, ui en knoflook. Hij doet het eigenlijk goed bij alles.

Salsa verde

Een groene rauwe saus, met vele varianten. De basis is een mix van groene chilipepers, tomaat, ui en koriander. Lekker bij zoetig varkensvlees, zoals carnitas.

Pico de gallo

De basisvariant is met tomaat, ui, jalapeño’s en koriander. In het boek Tacopedia staat een spannende versie met wodka, sinaasappelsap en jicama (yam-boon).

Guacamole

Van het Azteekse ‘ahuacamulli’. Avocado speelt de hoofdrol, over de bijrollen is het laatste woord nog niet gezegd. Meestal zijn de weggelegd voor groene serranopepers, ui, koriander en tomaat. Limoensap? In Mexico zijn ze er nog niet uit…

Guacachile

Soort guacamole, met een opgevoerd aantal jalapeños. Verder ui, knoflook, limoensap, koriander en dus avocado. Perfect bij vette en gestoofde vullingen. Lees hier ons recept van taco's met octopus, quacachile en maisrelish.

Chipotle-salsa

Chipotle is gerookte jalapeñopeper. Die wordt geroosterd, in azijn gelegd en vervolgens fijngemalen met tomaat, ui, knoflook en koriander. De pasta die dan overblijft wordt daarna aangefruit met kruiden als marjoraan en laurier.

Mole

Mexico’s meest iconische en ‘diepe’ saus met verschillende chilipepers, knoflook, tomaat en specerijen als kruidnagel, piment, kaneel en cacao. Met deze verschillende kruiden is mole een mysterieuze, intense salsa. Gaat goed bij kip.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat