De soul van de taco: 7 essentiële tacosauzen

Een goede salsa haalt de taco omhoog. Je hebt rauwe, gekookte en gemixte salsa’s. We lichten de belangrijkste uit.

taco-saus
Getty Images

Salsa roja

Rode basissalsa op basis van tomaat, tomatillo, pepers, ui en knoflook. Eigenlijk goed bij alles.

Salsa verde

Groene rauwe saus, met vele varianten. De basis is een mix van groene chilipepers, tomaat, ui en koriander. Lekker bij zoetig varkensvlees, zoals carnitas.

Pico de gallo

De basisvariant is met tomaat, ui, jalapeño’s en koriander. In het boek Tacopedia staat een spannende versie met wodka, sinaasappelsap en jicama (yam-boon).

Guacamole

Van het Azteekse ‘ahuacamulli’. Avocado speelt de hoofdrol, over de bijrollen is het laatste woord nog niet gezegd. Meestal zijn de weggelegd voor groene serranopepers, ui, koriander en tomaat. Limoensap? In Mexico zijn ze er nog niet uit…

Guacachile

Soort guacamole, met een opgevoerd aantal jalapeños. Verder ui, knoflook, limoensap, koriander en dus avocado. Perfect bij vette en gestoofde vullingen.

Chipotle-salsa

Chipotle is gerookte jalapeñopeper. Die wordt geroosterd, in azijn gelegd en vervolgens fijngemalen met tomaat, ui, knoflook en koriander. De pasta wordt daarna aangefruit met kruiden als marjoraan en laurier.

Mole

Mexico’s meest iconische en ‘diepe’ saus met verschillende chilipepers, knoflook, tomaat en specerijen als kruidnagel, piment, kaneel en cacao. Gaat goed bij kip.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat