Is het al friet-uur? Alles over de frituur!

Krokant vanbuiten, zacht en heet vanbinnen, dat is de perfect gefrituurde snack. Maar hoe doe je dat?

frituur
Getty Images

Wat moet je ermee?

Bakken in heet vet of hete olie, dat doe je in een frituurpan of friteuse. Frituren is een vorm van warmteoverdracht, net als veel andere bereidingen. De hete olie zorgt voor garing van de binnenkant en uitdroging, bruining en korstvorming van de buitenkant van je snacks.

Zijn snacks en friet uit de oven gezonder dan uit de frituur? >

Wat maak je erin klaar?

Patat en snacks als kroketten, loempia’s en bitterballen zijn natuurlijk frituurfavorieten. Maar ook verfijndere hapjes als tempura en gefrituurde salieblaadjes, of zoetigheden als donuts en churros bereid je in het hete vet.

Kost dat?

Frituurpannen hebben een eenvoudig ontwerp. Bak, thermostaat, verwarmingselement, mandje, klaar. Veel meer dan € 100 hoef je er zeker niet aan uit te geven.

Welke olie?

Pindaolie is een goede allrounder: vloeibaar, een neutrale smaak en met voldoende verzadigde vetten voor een fijn krokantje. Elke keer dat je je frituurpan gebruikt, raakt de olie meer vervuild. Je patat wordt er niet lekkerder op,en dan hebben we het nog niet over eventuele schadelijk stoffen. Een friteuse met een koude zone – waar een deel van de frituurolie onder het verwarmingselement blijft zodat de kruimels die naar beneden zakken niet langer verhit worden – en filteren, houden die vervuiling gedeeltelijk tegen. Het Voedingscentrum adviseert om de olie na vijf tot zeven keer frituren te vervangen. Voeg wel altijd een eetlepel oude olie toe per liter verse. Ingewikkeld verhaal, maar die eetlepel zorgt ervoor dat de nieuwe olie krokanter bakt.

Freaky frituren

Het klinkt als het clubblad van de manege van Hennie Huisman, maar de HennyPenny is het frituursysteemwaar de gefrituurdekipindustrie bij zweert. Een soort hogedrukfrituurpan, levensgevaarlijk. Aan de andere kant van het spectrum zit de lagetemperatuurvacuümfriteuse, bedoeld om fruit te kunnen frituren zonder dat het verkleurt. Beide apparaten worden alleen industrieel gebruikt.

Heteluchtfrituren

In een airfryer frituur je niet in olie, maar in hete lucht (Philips heeft er bijvoorbeeld een, red.). Dat scheelt flink in de hoeveelheid vet en het resultaat is heel behoorlijk. Een bijkomend voordeel is dat het gevaar op ongelukken kleiner is en je huis niet twee dagen naar een Vlaams frietkot ruikt.

Tip van de expert

Marco Poel, met zijn Swolsch Friethuys in Zwolle winnaar van AD Frietttest 2017: ‘De thermostaat van een thuisfrituurpan is onbetrouwbaar. Ga dus niet uit van standaard baktijden, maar gebruik al je zintuigen om te bepalen of je friet klaar is.’ Bak daarom in porties. En test of de temperatuur goed is. Gooi een stukje brood in de olie. Komt het meteen bovendrijven, dan is de temperatuur van de olie goed. Blijft het kopje-onder? De olie is nog niet heet genoeg. Gaat het walmen? Dan is de olie te heet.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat