De waterkers: een blaadje met bravoure

De peperige waterkers doet het allemaal. En kan het ook.

Raw Green Organic Living Water Cress
bhofack2Getty Images

Waterkers

Soms moet je er even naar zoeken tussen de rucola en veldsla: waterkers, de pittigste jongen onder de groene blaadjes. Fris, natuurlijk. Maar vooral peperig. Waterkers is familie van de radijs en de mosterdplant en als je hem rauw eet merk je dat meteen. In warme en gematigde klimaten overal ter wereld brengt hij plezier in de keuken.

Herkomst

De Britten eten hem traditioneel in de watercress soup. Daar houden ze ook van op de Canarische eilanden, trouwens, het blad figureert er in de grovere potaje de berros. Want dat is het met waterkers: hij groeit nagenoeg overal, zolang er schoon, niet bevroren water is. In Nederland komt het blad veel in beschermd natuurgebied voor. Alleen in het Ooijdal, in de buurt van Nijmegen, wordt waterkers daadwerkelijk geteeld. Schoon bronwater stroomt er over stuwwallen – het is het perfecte waterkersklimaat.

Peperige smaak

Kwekerij De Klispoel produceert genoeg groen voor heel Nederland en zelfs voor een stukje België. Want ook daar eten ze de kers graag, net als in Frankrijk. Ze maken er daar velouté van, de gezeefde soep die gebonden wordt met eidooiers, room en boter. Of natuurlijk purée cressonière: aardappelpuree met waterkers. Nederlanders eten waterkers graag rauw, bijvoorbeeld als bijgerecht bij een gebakken biefstuk. Dan komt zijn peperige smaak goed tot zijn recht.

Wil je het wat lichter houden, doe dan je voordeel met een uitspraak van receptschrijfster Niki Segnit. Zij noemt de combinatie waterkers en ansjovis de elegante versie van peper en zout. Doe ze samen op toast met wat boter en je bent er. Of geef er nog een gepocheerd eitje bij.

Seizoen

Het hele jaar door maar op z’n best van april t/m september.

Kopen

Koop alleen groene blaadjes, gele blaadjes zijn ouder en hebben minder smaak.

Bewaren

Een paar dagen in een theedoek in de koelkast, of in de supermarktzak Lekker met aardappel, amandel, anijs, basilicum, citrus, dragon, honing, kaas, kappertjes, kervel, komkommer, koriander, mosterd, munt, paddenstoelen, pistachenoten, room, sesam, venkel(zaad), zeekraal, zuring.

Probeer ook eens

In een salade met grapefruit, roquefort en walnoten.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat