Hé eikel! Kunnen we eikels eigenlijk eten?

Of kunnen we dat toch beter aan de eekhoorns overlaten...

Eikels eten giftig
Getty Images

Herfst, dat betekent bruine bladeren aan de bomen en héél veel eikels op de grond. Wel eens afgevraagd of je ze naast de knutseltafel ook kunt gebruiken in de keuken? Wij zochten het uit, en geven je het antwoord.

Eikels vs wijn

Eikels zitten vol met tannine, een stofje dat giftig is voor dieren. Schadelijk voor ons? Echt niet. Tannine is namelijk ook te vinden in onze favoriete drank: wijn. Het is van invloed op de smaak, kleur en structuur van voedingsmiddelen. En op je tanden - tannine is namelijk de boosdoener bij een zwart gebit na een paar glazen rode wijn.

Spoelen of weken

Toch raden we wel aan om te proberen de tannine uit de eikels te verwijderen. Dit omdat dit stofje een bittere smaak met zich meebrengt. Hoe je dat doet? Door ze te spoelen of te weken. Wel eerst even de schil en de vliesjes van de eikel verwijderen voordat je begint, want alleen zo kan het water tot de kern doordringen.

Rapen maar

Klaar met wassen? Dan kun je ze eten. Los uit de hand, of door een herfstige salade bijvoorbeeld. Tip: rooster de eikels en voeg er een klein snufje zout aan toe. Dit zal de smaak nog krachtiger maken. Dus hup, de tuin in en rapen maar.

Deze eetbare noten kun je ook in het bos vinden >

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat