10 dingen die je vast nog niet wist over tofu

Dit wil je vast weten over die gekke, witte blokken.

wat is tofu
Getty Images

1. Gestremde sojamelk

Tofu wordt gemaakt van gestremde sojamelk. Dat gaat ongeveer zo: gedroogde sojabonen worden gewassen, geweekt en tot een brij gemalen. Hier wordt water aan toegevoegd. Het geheel wordt ingekookt en, net zoals hangop, uitgelekt. De melk die overblijft, de sojamelk, wordt gestremd door azijn, citroensap of nigari (ingekookt zeewater) toe te voegen. Voilà, tofu.

2. Geen tempeh

Tofu is dus niet hetzelfde als tempeh, dat wordt namelijk gemaakt van geperste en gefermenteerde sojabonen.

3. Favoriet

Onze favoriete vorm van tofu is de tofu puff. Dat is een soort supersponsje, en je vindt hem in de toko.

4. Eiwitrijk

Tofu is eiwitrijk, maar arm aan vetten en koolhydraten.

5. Stevig

Des de minder water tofu bevat, des de steviger het blok is én des de meer eiwitten het bevat.

6. Houdbaarheid

Tofu moet in de koelkast worden bewaard. Restjes tofu bewaar je in een goed afgesloten bakje met vers water. Houdbaarheid: drie tot vijf dagen.

7. Vertrouw je neus

Twijfel je of de tofu nog eetbaar is? Ruik eraan! Als het wat zurig ruikt, kun je het beter weggooien.

8. Oorsprong

Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze oorsprong van tofu is. Tofu maken lijkt op het maken van kaas, en dat maakt het aannemelijk dat de oorsprong bij de Mongolen ligt. Maar er is ook een legende dat koning Liu An uit de Chinese Han-dynastie tofu uitvond in de tweede eeuw voor Christus. Wat zeker is: het waren vooral boeddhistische landen waarin tofu populair was als alternatief voor vlees.

9. Tahoe

In Nederland kenden we tofu vooral onder de naam tahoe, en dan vooral als tahoe goreng: gebakken tahoe in een pittige sambalsaus.

10. Boeddhisme

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd tofu pas echt bekend. Dit dankzij o.a. John Lennon, die belangstelling toonde voor het boeddhisme waarbij meestal geen vlees gegeten wordt. Vanaf toen werd de naam tofu in plaats van tahoe te bekend.

Alle bovenstaande feitjes vonden we op de gloednieuwe website Tofupedia.nl. Ook te bekijken: recepten, video’s, artikelen en tofu hotspots.

Bonus: crispy tofu

Tip van Flip: wil je tofu crispy bakken? Hoe steviger de tofu, hoe beter. En goed uitlekken is het halve werk. Bijvoorbeeld zo: tofu in een theedoek wikkelen, in vergiet leggen, pan water er bovenop (als gewicht) en minimaal een uur laten uitlekken. Vervolgens frituren in een laagje olie. Wokken kan ook, maar niet tegelijk met groente. De tofu wordt dan namelijk te nat en niet meer krokant.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wist je dat